АНАЛИЗИ > СТАТИИ
ЕС се противопоставя на натиска на САЩ и Израел за нови санкции срещу Хамас

Елиса Браун и Бярке Смит-Майер - 09 ноември 2023

Израел и Съединените щати оказват натиск върху ЕС да наложи нови санкции на Хамас след нападението срещу Израел на 7 октомври, при което бяха убити около 1400 души.

Някои страни от ЕС се противопоставят, като външният министър на Португалия заяви пред Politico, че новите санкции са „тактика за отклоняване на вниманието“ в сравнение с по-важния въпрос за държавността на палестинците.

„Това не е основен проблем“, каза Жоао Гомеш Кравиньо за предложените санкции. „Всички се съгласихме, че Хамас е терористична организация [и че] Хамас е извършила абсолютни жестокости.“

„По-големият въпрос за развитието на Близкия изток, в който Хамас вече не съществува, няма да бъде постигнат чрез комбинация от военни удари и санкции“, добави той. „Това трябва да стане чрез разработването на споразумение, което да осигури на палестинците собствена държава и всички характеристики на държава, призната от международната общност.“

В отговор на коментарите на португалския министър някои други дипломати заявиха, че чувствителността на войната между Израел и Хамас ще затрудни постигането на единодушна подкрепа за нови санкции – Хамас вече е включен в списъка на терористичните организации на ЕС и САЩ – докато други твърдяха, че ЕС не разполага с конкретни доказателства срещу отделни лидери на Хамас.

Дипломатите, както и другите в този материал, получиха анонимност, за да говорят свободно.

Според изявление на Министерството на финансите на САЩ след клането на 7 октомври Съединените щати са предприели действия за налагане на санкции срещу 10 ключови дейци на Хамас, както и срещу редица „финансови посредници“ в съседни държави като Судан, Турция, Алжир и Катар.

Япония бързо последва примера, като удари девет лидери, както и компания, свързана с „Хамас“.

В края на миналия месец Уоли Адейемо, заместник-секретар на Министерството на финансите на САЩ, посети Лондон, Брюксел и Берлин, за да призове за разширяване на санкциите срещу Хамас.

Запитани дали ЕС ще последва примера, петима дипломати на ЕС заявиха, че не знаят за подобно предложение от страна на Европейската комисия, която обикновено отговаря за предлагането на санкции.

При поискване на подробности за радиомълчанието дипломатите предложиха различни обяснения.

Един от тях заяви, че за налагане на санкции на отделни лидери на Хамас са необходими доказателства, които да ги уличават в терористична дейност, и че ЕС не разполага с разузнавателен капацитет, за да събере сам тези доказателства – т.е. столиците трябва да ги предоставят, а досега това не е направено.

Друг дипломат изтъкна чувствителността на войната между Израел и Хамас в някои страни членки, което би затруднило намирането на единодушна подкрепа за санкциите. Същият дипломат заяви, че Комисията и ЕСВД, дипломатическото звено на блока, може да искат повече време, за да проверят ситуацията, преди да внесат официално предложение.

Други служители изтъкват факта, че ЕС вече е включил Хамас в списъка на терористичните организации. През 2021 г. ЕС спечели съдебно дело, което му позволи да запази Хамас в европейския списък на терористичните групи.

Говорител на Европейската комисия заяви, че тъй като Хамас вече е включена в списъка на ЕС като терористична организация, „предоставянето на ресурси (включително финансови средства) пряко или непряко на Хамас вече е забранено“.

Говорителят не можа да коментира евентуални дискусии в Съвета „поради поверителния им характер“.

Посланикът на Израел в ЕС отхвърли този аргумент, като заяви пред Politico, че настоящите ограничения не се прилагат правилно и че са необходими допълнителни санкции, за да се санкционират лидери и организации, които не са обхванати в момента.

„ЕС вече призна Хамас за терористична организация, но за да се приложи това, ни е необходимо по-стабилно решение“, заяви Хаим Регев. „Вече започваме да обсъждаме това в Европа и с ЕС, за да видим какво може да се направи повече, защото в крайна сметка тя [Хамас] е заплаха не само за Израел, но и за Европа.“

Натискът от страна на Регев е съпроводен с натиск от страна на Съединените щати. Служител на Министерството на финансите на САЩ заяви, че не са срещнали съпротива от страна на ЕС по отношение на санкциите, но каза: „Имам чувството, че трябва да действаме по-бързо“.

„Бързината е от значение и колкото по-бързо действаме заедно, толкова по-бързо можем да прекъснем достъпа им до финансирането, от което се нуждаят, за да извършват насилието си не само в Израел, но и по целия свят“, добави служителят.

Източник - Politico