АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Ехуд Барак: Прозорецът се затваря, симпатиите към Израел намаляват

Джейми Детмър - 09 ноември 2023
Барак позира с членове на LGBTQ+ общността в Тел Авив през 2019 г. Jack Guez/AFP via Getty Images

Ние губим общественото мнение в Европа и след седмица-две ще започнем да губим правителствата в Европа. А след още една седмица търканията с американците ще излязат на повърхността„, казва бившият премиер на Израел, бивш министър на отбраната и началник на Генералния щаб.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху може и да се подготвя за „дълга и трудна война“, но бившият лидер Ехуд Барак се опасява, че на Израел му остават само седмици, за да ликвидира Хамас, тъй като общественото мнение – най-вече в САЩ – бързо се променя срещу атаките в Газа.

В ексклузивно интервю за „Политико“ бившият министър-председател и началник на Израелските отбранителни сили също така изказва предположение, че след военната кампания контролът над Газа може да бъде поет от многонационални арабски сили, които да помогнат за връщането на Палестинската власт на Махмуд Абас на мястото на „Хамас“. Дори и при тази промяна на политическия ред в Газа обаче Барак подчертава, че връщането към дипломацията, целяща създаването на палестинска държава, е много далечна перспектива.

Барак, който ръководи Израел между 1999 и 2001 г., отбелязва, че през последните дни реториката на американските официални лица се е променила, като все по-често се чуват призиви за хуманитарна пауза в сраженията. Симпатиите към Израел намаляват, опасява се той.

Виждате, че прозорецът се затваря. Ясно е, че вървим към търкания с американците относно офанзивата. Америка не може да диктува на Израел какво да прави. Но и ние не можем да ги игнорираме„, казва той, позовавайки се на ролята на Вашингтон като основен гарант за сигурността на Израел. „Ще трябва да се примирим с американските искания през следващите две-три седмици, а вероятно и по-малко.“

Докато той говори, израелски военни представители заявяват пред репортери, че наземната кампания е достигнала нова опасна фаза, като войските са проникнали дълбоко в град Газа, по-далеч от предишните операции през 2009 и 2014 г.

Барак дискутира с „Политико“ в своя подреден с книги кабинет във висока жилищна сграда в центъра на Тел Авив.

По стените са изложени снимки, които отразяват различни етапи от богатата му кариера на войник от специалните сили и държавник. Една от тях е заснета през май 1972 г., когато той ръководи елитен отряд командоси, в който е включен и Нетаняху, за да спаси пътниците от полет 571 на Sabena, отвлечен от въоръжени лица от „Черния септември“.

Под снимката има пиано. Барак е обучен класически пианист и казва, че напоследък свири Балада № 1 на Шопен. Изпълнението на тази пиеса е в центъра на сюжета на филма „Пианистът“ от 2002 г., който придвижва германски нацистки офицер, за да скрие Владислав Шпилман.

Той добавя, че ще са необходими месеци или дори година, за да се изкорени ислямистката войнствена групировка Хамас – основната цел на войната, поставена от израелския премиер Нетаняху и неговия военен кабинет – но отбелязва, че подкрепата на Запада отслабва заради броя на жертвите сред цивилното население в Газа и опасенията, че израелската кампания ще предизвика много по-широка и още по-катастрофална война в региона.

Западните държави също са обезпокоени за своите граждани сред 242-те заложници, които Хамас държи в плен в Газа – продължава той.

Слушайте публичния тон – а зад вратите той е малко по-ясен. Ние губим общественото мнение в Европа и след седмица-две ще започнем да губим правителствата в Европа. А след още една седмица търканията с американците ще излязат на повърхността“, казва Барак.

Миналата седмица президентът Джо Байдън повдигна въпроса за необходимостта от „хуманитарна пауза“ в кампанията.

Тази седмица, по време на четвъртото си пътуване до Израел и третото си в региона след 7 октомври, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен настоя пред Нетаняху и израелския военен кабинет, като им каза, че сега трябва да дадат приоритет на защитата на цивилните в Газа и да сведат до минимум цивилните жертви.

Усилията на Блинкен досега бяха отхвърлени от Нетаняху, но Барак не смята, че израелският военен кабинет ще може да отблъсква администрацията на Байдън и европейците още дълго.

Политически и военен ветеран

Барак има богат опит в отношенията със съюзниците и противниците на Израел.

Като министър-председател той преговаря с лидера на Организацията за освобождение на Палестина Ясер Арафат в Кемп Дейвид, където през 2000 г. на среща на върха, организирана от президента Бил Клинтън, двамата са близо до сключване на споразумение. Бивш министър на отбраната и началник на Генералния щаб, Барак е бил елитен командос и един от основните организатори на операция „Гръмотевица“ – спасяването от Ентебе, Уганда, на пътниците и екипажа на отвлечения от терористи самолет на „Ер Франс“.

Барак заявява, че Израел правилно е поставил висока летва за целта на войната в Газа. „Шокът от нападението беше огромен. Това беше безпрецедентно събитие в нашата история и веднага стана ясно, че трябва да има твърд отговор. Не за да си отмъстим, а за да се уверим, че това не може да се случи никога повече“.

Дори и военната кампания да не постигне максималната си цел – пълното изкореняване на Хамас, ще бъдат нанесени сериозни щети на подкрепяната от Иран палестинска групировка. След това ще бъде важно да се ограничи възможността Хамас да се възстанови.

За да промени политическия пейзаж, той вярва, че многонационални арабски сили могат да поемат управлението на Газа след израелската военна кампания.

„Не е изключено да се стигне до създаването на многонационални арабски сили, подкрепени от Арабската лига и Съвета за сигурност на ООН, като се включат и символични части от неарабски държави. Те биха могли да останат там от три до шест месеца, за да помогнат на Палестинската автономия да поеме властта правилно“, смята бившият премиер.

Предаването на Газа за определен период от време на многонационални арабски сили, които да осъществяват полицейска дейност, е било обсъждано и преди.

През 2008-2009 г., когато Израел и Хамас водят триседмична война, Барак, тогава министър на отбраната на Израел, обсъжда с египетския лидер Хосни Мубарак възможността Египет и други арабски държави да се включат в управлението на ивицата Газа. „Спомням си жеста му“, казва Барак. „Той показа ръцете си и заяви: „Никога и никъде няма да си сложа ръцете обратно в Газа“.

Абас, президентът на Палестинската автономия и ръководител на Организацията за освобождение на Палестина, се изказал също толкова пренебрежително – че никога няма да може да се върне в Газа, подкрепян от израелски щикове.

„Отговорът не ми хареса. Но можете да разберете неговата логика. Преди петнадесет години това беше невъзможно, защото нямаше кой да го направи, но оттогава много неща се промениха“, казва Барак.

През 2007 г. „Хамас“ се сражава със свързаната с ООП партия „Фатах“ за контрола над Газа в сблъсък, който на практика разделя палестинските политически структури на две, като „Хамас“ контролира Газа, а „Фатах“ доминира на Западния бряг.

Барак отбелязва, че Израел, Египет и Йордания са задълбочили сътрудничеството си в борбата с тероризма и че Израел е подписал споразумения за „нормализиране“ с Бахрейн и Обединените арабски емирства – процес, от който според него арабските държави няма да искат да се оттеглят.

„Арабските лидери също трябва да могат да кажат на собствените си народи, че нещо се променя и се отваря нова глава, в която всички страни полагат искрени усилия за успокояване на конфликта. Но те трябва да чуят, че Израел е способен да мисли в смисъл на промяна на посоката, в която е поел през последните години“, допълва той.

Това не означава, че Израел трябва или може да се втурне към възобновени преговори за решение за две държави – предупреждава той. Връщането към епохата, когато той преговаряше с Арафат, може да не е възможно, и то за много дълго време.

„Историята не се повтаря. Затова не мисля, че нещо подобно може да се повтори. Но както казваше Марк Твен, историята може да се римува.“

И добавя: „Това няма да стане бързо и ще отнеме време. Доверието между всички страни е изчезнало, а недоверието само се е задълбочило.“

Източник - Рolitico