АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Пет извода от дебата на Републиканската партия в Маями

09 ноември 2023
Кандидатите за президент от Републиканската партия (отляво), бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи, бившият посланик на ООН Ники Хейли, губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, бизнесменът Вивек Рамасвами и сенаторът Тим Скот, САЩ, застават на сцената преди дебата за първичните президентски избори на Републиканската партия, организиран от NBC News в сряда, 8 ноември 2023 г., в Центъра за сценични изкуства „Адриен Аршт“ на окръг Маями-Дейд в Маями. (AP Photo/Wilfredo Lee)

Петима кандидати на Републиканската партия за Белия дом се изправиха в сряда в Маями на третия президентски дебат на РП, ден след като партията претърпя ключови загуби в щати като Кентъки, Охайо и Вирджиния.

За сцената в Маями се класираха губернаторът на Флорида Рон ДеСантис (дясно), бившият посланик на ООН Ники Хейли, предприемачът Вивек Рамасвами, бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи (дясно) и сенаторът на Южна Каролина Тим Скот (дясно) – по-тесен кръг от предишните два дебата, тъй като партията се приближава към началото на гласуването за 2024 г. през януари.

Кандидатите се сблъскаха на сцената, докато се опитваха да се доближат до бившия президент Тръмп, който има значителна преднина пред останалите кандидати. Тръмп за пореден път пропусна събитието и проведе митинг като контрапрограма.

Ето пет извода от третия президентски дебат на ГП:

Хейли се разглежда като заплаха

През цялата вечер Хейли бе подложена на многобройни нападки, което подчерта нейната възприемана сила сред републиканците, които не са кандидати за президентския пост на Тръмп.

Тя се спречка с ДеСантис, който отдавна се смята за най-конкурентния съперник на Тръмп, и в някои от най-запомнящите се моменти на вечерта отнесе директни нападки от Рамасвами. В един момент тя нарече предприемача „мръсник“ заради коментар по адрес на дъщеря ѝ.

Нападенията не бяха изненадващи. Хейли е в подем от първия дебат през август и се опитва да запази тази инерция, докато се опитва да свали ДеСантис от второто му място.

Дори Тръмп обърна внимание на това, като я побутна след втория дебат. През седмиците, предшестващи събитието в сряда вечерта, тя се радваше само на по-положителни социологически проучвания, което я превърна в основна цел за нейните конкуренти.

През уикенда Хейли заяви в меморандум, че сега тя е „единствената жизнеспособна“ алтернатива на Тръмп. Неотдавнашно проучване на New York Times/Siena College показа, че Хейли побеждава Байдън в шест държави в хипотетичен двубой.

Ясни разделения по отношение на външната политика

Разногласията на кандидатите по отношение на външната политика се проявиха в пълна степен, докато те отговаряха на въпроси за Украйна, Китай и Израел.

Хейли и Кристи категорично подкрепиха Украйна във войната ѝ срещу Русия, като подчертаха, че САЩ трябва да защитават съюзниците си, докато Рамасвами и ДеСантис разкритикуваха неспиращата американска подкрепа за Киев на фона на продължаващата война. Скот застана по-скоро по средата.

ДеСантис заяви, че „трябва да сложим край на тази война“. Рамасвами изглежда нарече украинския президент Володимир Зеленски „нацист“, въпреки че по-късно кампанията му се опита да уточни, че с този коментар не е имал предвид киевския лидер. 

Хейли и ДеСантис също така се изправиха срещу Китай и кандидатите се сблъскаха с опасенията относно приложението за споделяне на видеоклипове TikTok, което е обект на притеснения относно базираната в Пекин компания майка ByteDance.

Всички претенденти изглежда подкрепят Израел след смъртоносната атака на войнстващата групировка Хамас миналия месец, която предизвика израелски контраатаки и доведе до продължаващ конфликт в региона. Хейли заяви, че Израел трябва да „довърши“ Хамас.

Сблъсък Рамасвами – Хейли

В началото на двучасовата програма Рамасвами се нахвърли върху Хейли, наричайки я „Дик Чейни на трисантиметрови токчета“ след въпрос какво би казал предприемачът на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, когато страната започва война срещу Хамас.

„Искате ли лидер от друго поколение, който ще постави страната на първо място, или искате Дик Чейни на трисантиметрови токчета?“

Хейли бързо отвръща на удара. „Първо – каза тя, – искам да кажа, че това са пет-инчови токчета и не ги нося, освен ако не можеш да тичаш с тях“, като добави, че токчетата не са „модно изявление; те са за амуниции“.

Оттук нататък нещата само се разгорещиха.

Докато се заяждаше с бившия посланик на ООН по отношение на TikTok, Рамасвами повдигна въпроса за дъщеря ѝ.

„По време на последния дебат тя ми се подигра, че съм се присъединил към TikTok, докато собствената ѝ дъщеря е използвала приложението дълго време“, каза той. „Така че може би искате първо да се погрижите за семейството си.“

„Оставете дъщеря ми настрани“, отвърна Хейли, а от публиката се чуха освирквания. „Вие сте просто мърша“, добави тя.

„Имате поддръжници, които я подкрепят, това е добре“, отговори Рамасвами.

Той се беше заканил на Хейли, като през цялата вечер постоянно се стремеше да я атакува. Но и тя му отвръща. В един момент тя се пошегува, че руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин „слюноотделят“ при мисълта за човек като Рамасвами в Овалния кабинет.

Не е изненадващо, че двамата не си стиснаха ръцете, преди да напуснат сцената на дебата.

Модераторите вършат добра работа

Модераторите на третия дебат – Лестър Холт и Кристен Уелкър от NBC News, както и консервативният анализатор Хю Хюит – до голяма степен успяха да задържат републиканските претенденти в рамките на зададените им въпроси.

Модераторите на първите два дебата изпитваха сериозни затруднения да контролират кандидатите, които говореха един през друг – може би затова не се притесняваха да прекъсват кандидатите или публиката, когато това се налагаше.

„Ние задаваме въпросите“, казва Уелкър в един момент, след като Рамасвами се опитва да попита Хейли нещо.

По време на един от пристъпите на аплодисменти от страна на зрителите Холт предупреди: „Публико, нека не тръгваме по този път. Помолихме ви да се въздържате… Това би било полезно, за да можем да чуем кандидатите.“

Не всичко е било гладко за триото. В един момент Рамасвами се обърна към Холт и Уелкър, като предложи събитието да има „10 пъти по-голяма гледаемост“, ако вместо тях модератори бяха Тъкър Карлсън, Джо Роган и Елон Мъск.

Като цяло обаче те успяха да поддържат събитието в нормален ритъм през цялата вечер, дори когато между кандидати като Хейли и Рамасвами възникнаха спорове.

Вероятно няма да изместят доминацията на Тръмп

Колкото и силни да бяха представянията на някои от кандидатите в дебатите, те не можаха да преодолеят реалността, че Тръмп доминира в почти всички щатски и национални проучвания от началото на надпреварата.

Всъщност събитието в сряда вечерта започна с въпрос защо кандидатите на сцената трябва да си осигурят номинацията на РП вместо Тръмп, който провеждаше митинг на около 15 мили от мястото, където съперниците му от Републиканската партия стояха на сцената.

Тръмп е пропуснал всички дебати досега, като се е позовал на значителната си преднина пред останалите кандидати. По време на митинга си в сряда вечерта той призова РП да „спре да губи време и ресурси“ за кандидати, „които никой не иска“, като изглежда повтори предишните си призиви към RNC (Републикански национален комитет) да се откаже от всякакви бъдещи дебати.

В началото на дебата някои от кандидатите се възползваха от възможността да ударят Тръмп.

„Той е длъжен да бъде на тази сцена и да обясни защо трябва да получи още един шанс“, каза ДеСантис за бившия президент.

Хейли заяви, че Тръмп „е бил правилният президент в точното време“, но го удари заради държавния дълг и външнополитическите му позиции, като каза: „Не мисля, че той е правилният президент сега.“

Въпреки това изглежда малко вероятно дебатът да се отрази достатъчно силно, за да намали значително статута на Тръмп като лидер, а някои републикански стратези се отдръпнаха от събитията.

Мнозина в партията се надяват, че първичните избори ще се стеснят, така че републиканците, които търсят алтернатива на Тръмп, да могат да се обединят около един кандидат. Но все още не е ясно дали дори това ще е достатъчно, за да бъде победен бившият президент за номинацията.

Източник - The Hill