АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Ехуд Олмерт: съкрушеният Нетаняху прави грешни изчисления по отношение на Газа

Джейми Детмър - 10 ноември 2023
Ехуд Олмерт, който ръководеше Израел от 2006 до 2009 г. като лидер на либералната партия Кадима, се оплака, че във военния кабинет на Израел липсва трезво мислене | Jack Guez/AFP via Getty Images

„Сегашният лидер представлява опасност за Израел“, твърди бившият премиер, „целта трябва да бъде възобновяване на преговорите, водещи до създаването на палестинска държава“.

Според бившия лидер Ехуд Олмерт израелският министър-председател Бенямин Нетаняху е бил „емоционално унищожен“ от огромния си провал в областта на националната сигурност и сега прави грешни изчисления, като се готви да поеме цялостния контрол върху сигурността в Газа за „неопределен период от време“ след смазването на Хамас.

В интервю за „Политико“ Олмерт твърди, че Нетаняху се намира в състояние на „нервен срив“, тъй като се опитва да избегне свалянето си от поста заради това, че не е успял да защити националната сигурност при убийствените атаки на „Хамас“ на 7 октомври. Това означава, че Израел сега се отклонява от стратегическия си курс, продължава Олмерт, настоявайки, че приоритетът трябва да бъде договарянето на крайния изход с международната общност – включващ връщане към преговори за формиране на палестинска държава, а не връщане на часовника към пълен военен надзор над Газа.

„[Нетаняху] е грохнал. Той е рухнал емоционално, това е сигурно. Искам да кажа, че нещо ужасно се е случило с него. Биби цял живот е работил под фалшивия предлог, че е г-н Сигурност. Той е господин Глупости“, казв Олмерт. „Всяка минута, в която е министър-председател, той представлява опасност за Израел. Сериозно твърдя това. Сигурен съм, че американците разбират, че той е в лошо състояние“.

Като пример за погрешния подход на Нетаняху, Олмерт предупреди, че стратегическият план на Нетаняху за запазване на контрола върху следвоенната ивица Газа, излъчен в интервю за ABC News в понеделник, е равносилен на връщане към 2005 г., когато Израел упражняваше военно управление над крайбрежния анклав.

„Не е в интерес на Израел да следи за сигурността на Газа“, каза той. „В наш интерес е да можем да се защитаваме по начин, различен от този преди нападението на 7 октомври. Но да контролираме отново Газа? Не.

Олмерт също така предупреди, че търпението на западните съюзници на Израел се е изчерпало поради неуспеха на Нетаняху и неговите министри да очертаят реалистичен план за управлението на Газа след Хамас. „Има много неща, които можем да направим, но не можем да направим всичко, което желаем“, предупреди той.

Олмерт, който ръководеше Израел от 2006 до 2009 г. като лидер на либералната партия Кадима, се оплака, че във военния кабинет на Израел липсва трезво мислене.

Всъщност след нападението рейтингът на Нетаняху е паднал до дъното. Проучване от средата на октомври показва, че израелците смятат, че неуспехът да се предотврати нападението на Хамас е довел до „провал на лидерството“, а две трети искат следващият министър-председател на страната да бъде някой друг, но не и Нетаняху. В друго проучване 44% от анкетираните заявиха, че Нетаняху е отговорен за случилото се на 7 октомври. Само 18% от израелците смятат, че той не трябва да напуска поста си. Седемдесет и шест процента искат рано или късно той да напусне поста си.

Вестник „Израел Хайом“, традиционно подкрепящ Нетаняху, заяви в сряда, че той трябва да се оттегли, като написа: „Поемете отговорност и приемете, че вината е във вас.“

След като става премиер, Олмерт излежава присъда в затвора за приемане на подкупи и за възпрепятстване на правосъдието по време на мандатите си като кмет на Йерусалим и като министър на търговията. Той беше похвален от целия политически спектър за това, че подаде оставка като лидер на партията, когато разследванията се засилиха, като в речта си за оставката заяви, че „се гордее, че е гражданин на страна, в която министър-председателят може да бъде разследван като всеки друг гражданин“.

Време е за преговори за две държави

Олмерт разговаря с „Политико“ само няколко часа след като Нетаняху даде най-ясната досега индикация за това какво може да планира Израел за Газа след войната. В интервю за ABC News Нетаняху пропусна да каже кой според него трябва да управлява анклава, след като Хамас изчезне, но заяви, че Израел ще „носи цялостната отговорност за сигурността“ на Газа за неопределено време. „Видяхме какво се случва, когато не я имаме. Когато нямаме тази отговорност за сигурността, това, което имаме, е избухването на терора на Хамас в мащаби, които не сме могли да си представим“, добави Нетаняху.

Преди това президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че би било „грешка“ Израел отново да окупира Газа. Макар че планът на Нетаняху може да не е пълна реокупация – нещо, срещу което САЩ и други съюзници предупредиха – той вероятно ще включва значителен контрол над анклава и постоянно присъствие на израелски войски.

От решаващо значение е и фактът, че САЩ вероятно ще се откажат от надеждите си да убедят базираната на Западния бряг Палестинска автономия, която контролираше ивицата, преди Хамас да я прогони с насилие през 2007 г., да се съгласи да се върне. В миналото президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас отхвърли идеята за възстановяване на Палестинската автономия със силата на израелското оръжие.

Забележките на Нетаняху сякаш подкопават настояването на министъра на отбраната Йоав Галант от миналия месец, че една от основните цели на израелската военна кампания е да се прекъсне „отговорността на Израел за живота в ивицата Газа“. Сред обсъжданите идеи за това какво ще се случи с Ивицата Газа, след като Хамас бъде победен, са консорциум от арабски държави, които да поемат отговорността за сигурността, евентуално с мандат на ООН, който да контролира връщането на Палестинската автономия.

Олмерт заяви, че според него е немислимо някоя от арабските държави да се присъедини към плана за поддържане на мира, като предположи, че само западни сили за намеса биха били ефективни. Най-големият му страх е, че Израел ще продължи да се колебае и няма да успее да се справи с въпроса какво да се случи със следвоенна Газа. Това ще засили раздразнението на Запада, предупреди той.

Напълно липсва планиране на следващия етап„, оплаква се той. „Какво ще правим? Добре, според Нетаняху ще разбием и сломим Хамас. И между другото мисля, че можем да го направим. Тогава каква е следващата стъпка? Какво ще правим след това? Някой мисли ли за това? Трябва да представим на международната общност идеята си за крайния изход„, добави той.

„Ако Израел направи сериозно предложение за преговори за две държави, това ще има драматично въздействие върху международната общност. То би ни дало повече пространство и време за постигане на целите на нашите военни операции – би оказало въздействие върху общественото мнение в западните страни и в медиите. То би показало, че Израел е решен да направи нещо, което не е искал през последните 15 години. Така че от всичко това може да излезе нещо положително. Но ние не го правим и никой не иска да мисли за това. Никой не иска да го изложи. Никой не иска да го каже.“

Олмерт смята, че проблемът е в това, че Нетаняху е „в състояние на нервен срив“. Не преувеличавам. Той е притискан от всички страни и изглежда, че фокусът му е върху това да предотврати свалянето си от поста си в деня, в който войната спре, а може би и преди това“, каза той.

„Очаквате от него сега да говори за втората и третата фаза. Той не е сигурен, че ще оцелее политически на тази фаза„, добави Олмерт.

Източник - Politico