АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Индийските профсъюзи призовават за прекратяване на трудовото споразумение с Израел

Айна Хан - 13 ноември 2023

Израел иска индийски работници да заместят хилядите палестински работници, чиито разрешителни за работа бяха отнети след нападенията на 7 октомври.

В Израел индийски поклонници „изчезват“ от религиозни обиколки, за да търсят работа.

Основните профсъюзи в Индия призоваха правителството си да се откаже от споразумение с Израел, което ще позволи на десетки хиляди индийски работници да заместят палестинските строителни работници, чиито разрешителни за работа бяха отнети след началото на израелската война в Газа.

В изявлението, публикувано от името на Центъра на индийските профсъюзи (CITU), Общоиндийския конгрес на профсъюзите (AITUC), Индийския национален конгрес на профсъюзите (INTUC), свързаната с BJP Хинд Маздор Сабха (HMS) и няколко други индийски профсъюзни организации, се призовава индийските профсъюзни движения да покажат солидарност с палестинските работници, като откажат да ги заместят.

„Нищо не може да бъде по-неморално и пагубно за Индия от споменатия „износ“ на работници за Израел“, заяви групата в отворено писмо, публикувано на 9 ноември.

Фактът, че Индия изобщо обмисля „износ“ на работници, показва начина, по който тя е дехуманизирала и превърнала в стока индийските работници.

„Подобна [стъпка] ще бъде равносилна на съучастие от страна на Индия в продължаващата геноцидна война на Израел срещу палестинците и естествено ще има неблагоприятни последици за индийските работници в целия регион.“

Изявлението е следствие от молба на израелския строителен сектор до индийското правителство да позволи на компаниите да наемат до 100 000 работници от Индия, които да заменят 90 000 палестинци, загубили разрешителните си за работа, според доклад на „Гласът на Америка“.

Въпреки че сделката все още не е изпълнена, тя е само един от примерите за задълбочаване на отношенията между Израел и Индия.

Заседнали в Израел

По време на посещението си в Ню Делхи през май израелският външен министър Ели Коен подписа споразумение с индийския си колега Субрахманям Джайшанкар за привличане на около 42 000 индийски работници в Израел, като 34 000 от тях са предназначени за строителство, а 8000 – за грижи за възрастни хора.

През октомври Индия се въздържа да гласува в Общото събрание на ООН за резолюцията, призоваваща за незабавно и трайно „хуманитарно примирие“.

Индия се въздържа и при гласуването на резолюция на Съвета на ООН по правата на човека, която призоваваше за разследване на предполагаемите престъпления, извършени по време на бруталната 11-дневна военна операция на Израел в ивицата Газа през май 2021 г.

Според израелските медии около 150 000 палестинци от окупирания Западен бряг и Газа работят в Израел, главно в строителството.

Четири месеца след като Израел започна офанзивата срещу Газа през май 2021 г., израелските власти обявиха, че ще позволят на хиляди палестинци от Газа да бъдат наети на нискоквалифицирана работа в Израел.

Такива работни места се превърнаха в жизненоважно средство за доходи на палестинците, живеещи в крайбрежния анклав, блокиран от Израел от 2007 г. насам, което осакати икономиката на Газа и откъсна повечето от жителите ѝ от външния свят.

Сега, когато пропускателният пункт „Ерез“ между Газа и Израел е затворен от началото на войната срещу Газа, голям брой палестински работници от Газа се оказаха блокирани в Израел след внезапното анулиране на разрешителните им за работа от страна на Координацията на правителствените дейности в териториите (Когат).

Хиляди от тях бяха задържани от израелските власти след нападението срещу Израел.

Middle East Eye разговаря с редица палестински работници, които междувременно са били освободени от ареста. Те потвърдиха съобщенията за малтретиране и лошо отношение, което включваше побои, жестоки разпити за Хамас, унижения и принудителен пешеходен поход обратно към Газа.

Евтина работна ръка без права

„Настояваме споразумението с Израел за износ на индийски работници да бъде незабавно прекратено“, продължава изявлението на индийския профсъюз.

„Настояваме за незабавно спиране на израелската агресия срещу Палестина; прекратяване на окупацията; настояваме да бъде подкрепено правото на палестинците на суверенна родина.“

Групата също така призова за бойкот на израелските продукти и за отказ на индийските работници да обработват израелски товари.

Сделката беше критикувана и в индийския парламент.

На 8 ноември Сакет Гокхале, индийски депутат и национален говорител на Общоиндийския конгрес „Тринамол“, написа в X, бивш Twitter, следното: „Тези индийски работници ще заместят палестинците – което означава, че ще им бъде възложена абсолютно най-лошата работа, която израелският режим на апартейд принуждаваше палестинците да вършат.

„Защо Израел иска от Индия да изпрати работници, вместо от някоя друга държава?“ добави Гокхале, критикувайки индийското правителство, че изпраща индийски работници в чужбина, вместо да създава възможности за работа в страната.

„Това е така, защото тези страни все още ни разглеждат като „източник на евтина работна ръка без никакви права“.

Източник - Middle East Eye