АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Декларация на Координационния съвет на арабските асоциации в България (КСААБ)

15 ноември 2023

На конференция в пресклуба на Българска телеграфна агенция (БТА) Координационният съвет на арабските асоциации в България призова за мир в района – „мир, който не може да се осъществи без справедливост и идея за по-добро бъдеще за всички страни.“

Ето пълния текст на декларацията:

Вече 39 дена продължава геноцидът срещу палестинския народ, 39 дена по 24 часа израелската окупационна армия продължава да  бомбардира мирните жители в Ивицата Газа. До днешна дата загиналите са вече над 12000 , от които 4711 са малки деца, 3250 жени, допълнително 3500 са в неизвестност, 29000 ранени, като 70%  от тях са деца и жени. Изцяло са унищожени 70 джамии и църкви, 153 джамии и три църкви са бомбардирани и частично разрушени, бомбардирани са болници, 22 от които са вече излезли от строя поради разрушенията си или поради недостиг на гориво, ток, вода, и елементарни медицински материали.    

Шейсет процента от жилищния фонд на Ивицата Газа е унищожен или компроментиран, а над 70 % от жителите на Газа са принудително вътрешно разселени. Цифрите говорят, но нека не забравяме че това не са „само“ цифри, това са човешки съдби, това са хора, живеещи и работещи като нас, хора с желание за свобода и бъдеще, но и хора, които от десетилетия са лишени от това си човешко право.

Обявявайки т.н. „Война срещу Движението Хамас“ (ИОА) Израелската окупационна армия продължава да нанася удари с хиляди ракети и бомби, взимащи на прицел цивилното население на Ивицата Газа. Етническото прочистване и хладнокръвното клане извършвано от правителството на Б. Нетаняху съпроводено от позорни и несвойствени  посещения на лидерите на САЩ, Германия, ВБ, Канада, Франция, и др., подкрепящи израелския геноцид срещу палестинския народ, ще остави вечно петно върху съвестта на Човечеството, международните институции и световната общност, която наблюдава и пасивно документира ужасите на ционизма.

От името на Координационния Съвет на Арабските Асоциации в България призоваваме Световната общественост за солидарност с изстрадалия, но и гордо съпротивляващ се и вкоренен в родината си  палестински народ, за осъждане на държавния тероризъм на правителството на Б. Нетаняху, на неговия военен министър, който най-безсрамно обяви пред медиите намеренията за извършване на изтребление, бомбардирайки мирното население на Газа и лишавайки го от електричество, вода, храна, лекарства. Учудващо, страшно и човешки неприемливо беше изявлението на Министъра на наследството на Израелската държава, който дори направи заявка за нанасяне на удар с атомна бомба над ивицата Газа.

Днес, нашия призив е за мир в района, мир който не може да се осъществи без справедливост и идея за по-добро бъдеще за всички страни. Мирът може да бъде постигнат като се изпълняват всички резолюции на ООН, а основно чрез създаване на независима Палестинска държава съгласно Резолюцията 181 на Общото Събрание на ООН и Резолюция 194 за връщане на палестинските бежанции в Палестина.

На толкова напрегнатата световна арена, обтегнатите отношения между великите сили, войната в Украйна, конфликтът в Нагорни Карабах, както и драматично нарастналото напрежение в Близкия Изток, и още повече – струпването на регионални и международни войски в района на Средиземно море, ние спешно алармираме, че този конфликт, който днес има регионален характер трябва на всяка цена да се реши в такива регионални и свойствени за него мащаби. Следва да се предприемат спешни действия незабавно и само с политически и мирни средства, базиращи се на световните резолюции и Хартата на човешките права, за да не прерастне в глобален с тежки световни последици върху много страни и народи.

Ужасната ескалация на такъв конфликт в глобален би предизвикала немислими по размери мигрантски вълни, които ще засегнат не само околните държави и Европа, но би довела до немислими последици  за района и би застрашила Световния мир и стабилност.

Призоваваме СС и ООН да изиграе присъщата си роля и функции и да наложи  безусловно спиране на огъня в Ивицата Газа, отваряне на границите по суша и море за хуманитарна помощ, сваляне на блокадата от Ивицата и трайно мирно разрешаване на проблема, както с израелските пленници, така и с освобождаването на хилядите задържани палестинци от израелските затвори.

Призоваваме Световната общност, световните сили и международните организации  да не подценяват желанието и волята на Палестинския народ за свобода и независимост,  да търси справедливост и достоен живот,  да не се сатанизират освободителните  движения на народите квалифицирайки ги с двоен стандарт, защото всички  свободни и независими  народи на днешната Световна карта, включително и Българския народ са изминали този исторически път и тачат своите герои, водили справедлива борба за свобода,  независимост и самоопределение.

Призоваваме Българското Народно Събрание да приеме декларация, която осъжда извършвания геноцид, непремерената израелска военна инвазия и масовото клане на мирния палестински народ. Призоваваме Българското Правителство и  Президента Радев за по-активна и авангардна политика в рамките на ЕС  за справедливо разрешаване на конфликта в рамките на резолюците на ООН и СС .

През последните 5 седмици сме свидетели на толкова сърцераздирателни гледки, които не могат да не докоснат сърцата и да потресат всяко човешко същество, гледки на деца извадени изпод руините на техните домове, гледки на смазани от мъка родители, принудени да идентифицират своите загинали деца по части от техните тела. Това е Геноцид в 21ви век. Историята няма и не може да забрави това.

Нека бъдем  по-хуманни и по-съпричастни към страданията на всички невинни и мирни жертви в този конфликт, нека работим заедно сега, за да потушим тази агресия в зародиша й, за да не бъдем наблюдатели и съучасници във войната, а да спасим Мира.

София 15/11/2023

КСААБ