АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Тъмното сърце на зелената икономика

Ноел Яксли - 30 ноември 2023

В началото на XX век територията, известна тогава като Свободна държава Конго, е емблематична за опустошенията на глобалния капитализъм и европейската империя. Изобретяването на пневматичната гума създава процъфтяващи пазари за велосипеди, а по-късно и за автомобили. Последвалото ненаситно търсене на каучук превръща гъстите тропически гори на Конго, богати на този ресурс, в място за разграбване. В „борбата за Африка“ на европейските сили кралят на Белгия Леополд II взема тази награда и превръща територията в свое лично владение.

Под жестокото управление на Леополд конгоанските туземци са принудени да добиват каучук или да умрат. Жените са взети за заложници, а на мъжете е наредено да събират месечна квота. С нарастването на цените и търсенето квотите се увеличават. Тези, които не успявали да изпълнят тези цели, били отвеждани и разстрелвани, често на групи, за да се пестят боеприпаси. Според историка Адам Хохшилд между 1880 г. и 1920 г. около 10 милиона конгоанци са загубили живота си.

Ужасът в Конго приключва едва когато международното възмущение – донякъде поради документирането на кръвожадното управление на Леополд в „Сърцето на мрака“ от Джоузеф Конрад – принуждава Белгия да действа. След 1908 г. „свободната държава“ е анексирана от Белгия и става известна като Белгийско Конго.

Но една нова книга, „Кобалтово червенона Сидхарт Кара, ясно показва, че не сме оставили жестокостите от епохата на Леополд зад гърба си. Кара показва, че Конго се е превърнало в „ново сърце на мрака„: място на ужасяваща експлоатация, която захранва световната икономика на огромна човешка цена.

Бруталното отношение към конгоанските каучукосъбирачи е спомогнало за развитието на автомобилната ера.

Основната сила, отговорна за експлоатацията на същия регион днес, е неистовият стремеж към „чисти“ и „зелени“ източници на гориво и транспорт. Често ни казват, че този „зелен“ преход означава изоставяне на „екстрактивната“ парадигма на индустрията за изкопаеми горива. Това е подвеждаща формулировка, тъй като преходът към „чиста“ енергия изисква безпрецедентен добив на редки минерали от земята.

Един такъв минерал е кобалтът. Може би не сте чували за това синкаво-сиво вещество, но то се използва за захранване на всичкоот лаптопи до смартфони. Освен това то е от особено значение за електрическите превозни средства, тъй като се използва за захранване на литиево-йонните батерии. Именно то осигурява пробега на електромобилите. Въвеждането на „нулеви“ климатични цели означава, че двигателят с вътрешно горене е изтласкан от пътищата с правителствена заповед. Електрическите превозни средства са много търсени, за да отговорят на нуждите на тази социално инженерна екологична утопия. И тъй като средностатистическата батерия на електромобил съдържа около 10 кг кобалт, осигуряването на източник на този ценен минерал става изключително важно.

Седемдесет процента от кобалта в света идва от Демократична република Конго. И тъй като световното търсене се очаква да нарасне с 585% до 2050 г., Кара се заема да проучи приемствеността на тази балонизираща се индустрия с предшестващата я каучукова индустрия. Една от централните теми на „Кобалтово червено“ е широкото използване на детски труд във веригата за доставки. Кара не е първият, който изследва тази тревожна реалност. През 2016 г. Amnesty International публикува доклад, в който се каталогизират тежките нарушения на човешките права и детския труд в минната индустрия на ДРК. Според доклада около 40 000 деца работят в кобалтовите мини в ДРК.

Кара е писал много по темата за съвременното робство. „Робството сега е далеч по-изгодно, отколкото когато и да било в човешката история„. Изводът от „Кобалтово червено“ е, че голяма част от кобалтовата индустрия е възможна благодарение на принудителен труд – а оттам и на много от удобствата, които приемаме за даденост. Резултатът е, че въпреки наличието на толкова ценен ресурс, повече от три четвърти от населението на Конго живее в бедност. „Никога хората от Конго не са се възползвали от мините на Конго“, казва пред Кара лидер на общност. „Ние само ставаме по-бедни.“

Изследванията за „Кобалтово червено“ започват през 2018 г., когато Кара посещава минните провинции на Конго. Тук той обикаля опасните обекти и преговаря с въоръжените охранители и местните милиции, които ги защитават. Той е поразен от размера на мината Шабара. „Повече от 15 000 мъже и момчета тийнейджъри копаеха, копаеха и крещяха вътре в кратера, като почти нямаха място за движение и дишане“, пише Кара. Кобалтовият прах е токсичен. Той унищожава дрехите ви и попада в белите ви дробове, а повечето кобалтови миньори нямат почти никакви защитни средства освен стар плат, вързан през лицето. Кара интервюира редица миньори, останали трайно инвалиди в резултат на злополуки. В една от потресаващите сцени той описва как става свидетел на изваждането на младо момче от наскоро срутен минен тунел; смъртта на момчето е един от 63-те смъртни случая при този инцидент.

„Няма такова нещо като чист кобалт.“

Твърди се, че две трети от доставките на кобалт в ДРК се изкопават с тежки машини в промишлени мини. Останалата част е изкопана от занаятчийски миньори, които намират кобалтови находища с по-добро качество близо до повърхността. Тъй като добивът е по-лесен, местните жители използват прости, ръчно изработени инструменти и пресяват детрита. Миньорите се охраняват от пазачи с автомати АК-47, а подкупите заобикалят всякакво подобие на регулация. Около местата на добив витаят търговци, които изкупуват занаятчийски кобалт и търгуват с минерала в складове. Тези депа, известни още като изкупвателни пунктове, представляват малки бараки, които се рекламират с ярко украсени табели и имена, като например „Депо за 1 000 000 долара“, за да привличат търговци. Те предлагат на търговците фиксирана цена на чувал, докато миньорът получава само няколко долара на ден. Предполага се, че тези депа се управляват от конгоанци, но Кара открива, че повечето от тях са собственост и се управляват от китайски структури. Депата продават кобалт от занаятчийски добив на големите преработвателни фабрики, където той се смесва с промишлено добития кобалт. „Няма такова нещо като чист кобалт“, пише Кара. По думите му кобалтът е „конфликтна суровина“.

На фона на нарастващите критики много от най-големите имена в областта на технологиите и производството на електромобили се присъединиха към инициативи, чиято задача е да изкоренят принудителния детски труд. Една от най-големите е Глобалният алианс за батерии. Повече от 120 компании, сред които Tesla, Volkswagen и BMW, са подписали GBA. За да осигури прозрачност във веригата за доставки, GBA разработи „Партньорство за действие по отношение на кобалта“ чрез система за наблюдение на място и независима оценка. По време на престоя си в Конго Кара не вижда доказателства за работата на тези инициативи, нито нещо, което да наподобява корпоративна отговорност.

Една от основните причини за съществуването на детския труд е, че мултинационалните корпорации изискват нископлатени работници. Тази „надпревара към дъното“ е движещата сила на неолибералната икономика. При положение, че глобалните продажби на електромобили, без хибридите, се очаква да нараснат до 66 милиона до 2040 г., от 3,3 милиона през 2021 г., мотивът за печалба винаги ще надделява над моралните съображения.

„Кобалтово червено“ е красиво написано изобличение на новата икономика на добива. Тази щателно проучена книга разкрива лицемерието в основата на екологичния активизъм, който насърчава „чистата“ енергия, съзнателно игнорирайки човешката цена на прехода, който насърчава. Това е и сърцераздирателна история, която описва страданията, понасяни от някои от най-бедните хора в света в името на западния комфорт. Хората умират в ръчно прокопани тунели, за да можем ние да зареждаме смартфоните и електромобилите си.

По-голямата част от „Кобалтово червено“ е посветена на разкриването на ужасяващите условия, пред които са изправени децата в ДРК. И все пак предложенията за реформи са малко на брой. Ако искаме да помогнем на ДРК да се откаже от използването на детски труд във веригата за доставки, незабавната реформа е от съществено значение. За да се избегне корупцията, е необходима независима интервенционна сила, която да обучи служителите на правоприлагащите органи и длъжностните лица. Необходима е и специализирана работна група, която да открива и освобождава заклещените на пазара на детски труд. Освен това по-строги наказания за тези, които наемат деца в мините, със заплаха от затвор за всеки, който не спазва по-строги условия на труд.

Намирането на етичен кобалт извън Конго засега е малко вероятно решение. Австралия и Мароко притежават около 3 % от световните запаси на кобалт, което далеч не е достатъчно, за да се задоволи търсенето. За момента ДРК има почти пълен монопол върху минерала. Ако искаме да преминем към по-чиста енергия и същевременно да продължим да се радваме на удобствата на съвременните технологии, противопоставянето на жестокостите, документирани от Кара, трябва да бъде морален приоритет.

Източник - Сompact