АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Проф. Искра Баева: Не мисля, че от инициативата за запазване на 3 март трябва да се роди нова партия

Ани Ефремова - 05 декември 2023

От самото начало искам да направя едно уточнение: Идеята да се защити трети март като национален празник се появи малко, след като се появи предложението да се търси нова дата за национален празник. Но това не е движение, още по-малко партия. Това е един инициативен комитет. Не всички хора, подкрепили идеята да се запази трети март като национален празник, ще подкрепят идеята да се направи една партия. Аз срещнах проблем с хора, които бяха готови да се подпишат за запазване на трети март ,но казаха: „Ама вие тука правите нова партия“. Аз не мисля, че от тази инициатива трябва да се роди нова партия.

Проф. Искра Баева коментира появилите се твърдения, че движението за запазване на трети март като национален празник реално е основата за създаване на една пропрезидентска партия. Тя каза още следното:

Чистият национализъм в България, пък и в Европа няма големи шансове за продължителен успех. Националният въпрос по-скоро се използва за стартиране на някаква обществена подкрепа. Когато започне политиката, вече се вижда за какво точно става дума. Не е добре да се прави нова партия на тази основа. Общественото недоволство е срещу партиите. И вина за това носят политическите елити, това, което стана последните 30 години. Вероятно трябва да се осмисли по някакъв начин обществената организираност. И да се възстанови понятието „парламентарна демокрация“ преди да се родят нови и нови партии.

Изборите за европейски парламент са следващата година. За да може една формация да участва в тях, тя трябва да се конструира като партия. Ако това е партия на президента, не числя ,че това е възможно- президентската институция има друга роля в българското общество. Пък да се създаде квази партия, която да чака да изтече мандата на президента, за да се включи и той, това ми се струва твърде прозрачна маневра.

Всички в това правителство разбират, че има само една алтернатива- предсрочни избори. Никой от тях обаче не иска такива избори. И това дава възможност дори и със скандали това правителство да продължи да съществува. Струва ми се ,че този кабинет ще издържи. В момента, в който се застраши съществуването на кабинета ,едната или другата групировка дърпат назад и продължават.

Ветото на президента за бойната техника за Украйна със сигурност може да бъде преодоляно. За мен това вето има друг характер- първо мотивите. Когато се взимат такива решения, трябва да се имат в предвид националните интереси. И друго- начинът, по който бе отхвърлено това вето. Не с гласуване, а с вербално отхвърляне. Изказаха се Денков, Борисов, Пеевски. Това, което прави впечатление при тези изказвания- те се надпреварват кой ще заяви по-категорична евроатлантическа позиция. Те се надпреварват да се харесат на външните фактори.
Евроатлантическото се поставя над това, което става в страната.

Опитва ли се Делян Пеевски да преформатира ДПС на своя глава, какви са ходовете на останалите политически лидери в страната, както и анализ на международните събития от проф. Баева- вижте във видеото.

Източник - Факти