АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Колко глупости на едно място. Sutor, ne ultra crepidam!

Боян Дуранкев - 18 декември 2023

Цитат: „Паметникът на Съветската армия има своето място в Музея на социалистическото изкуство. Той няма място в центъра на София. Това е пропаганден паметник, той няма културна ценност. Не е военен паметник. Това е част от овладяването на българската държава с премахването на демокрацията в нея от съответните окупационни съветски войски и след това от тоталитарната държава. Крайно време е да се разделим с това минало. То трябва да отиде в музеите, не казваме, че трябва да изчезне. Трябва да се изучава като част от нашата история“.

Питанки: 1. Паметникът няма културна ценност. Дали един физико-химик разбира от културни ценности, даже в костюм на министър-председател?

2. Той е „част от овладяването на българската държава с премахването на демокрацията в нея“. Тук глупостта прелива – до 1944 г. демокрация по дефиниция не е имало. Денков, онези 12000 еврейчета, изпепелени в концлагерите, от „демокрацията“ ли са пратени? А убитите дечица?!

3. Била ли е България член на Тристранния пакт от 1 март 1941 г., когато министър-председателят Богдан Филов подписва договора за присъединяване на България към пакта, с което се слага край на политиката на неутралитет и България става съюзник на Германия. Естествено че СССР, Англия и САЩ тълкуват България като елемент на този пакт, нали?

4. Денков, когато ходиш из България, правиш ли го с охрана, поради сърдечното посрещане? Я прочети как е посрещана съветската армия!

5. Ако „Паметникът на Съветската армия има своето място в Музея на социалистическото изкуство“, то с това твърдиш ли че в страната ни е имало социализъм? А сега какво е, Денков, много е интересно твоето мнение?

Обущарю, не гледай по-високо от обувката!

Проф. д-р Боян Дуранкев е преподавател в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Ръководител е на катедра „Маркетинг и мениджмънт“ във ВУЗФ и част от Лабораторията за научно-приложни изследвания VUZF Lab. Специалист по глобалистика и стратегическо планиране. Автор е на…