АНАЛИЗИ > СТАТИИ
ГОРДОСТ: Младите родолюбци от „Завет“ в Лондон издадоха Сборника на Ботев! Тръгва към школата

21 януари 2024

Дългоочакваният „Исторически сборник по математика“ вече е факт!

След месеци на упорита работа и без каквато и да е помощ нито от държавата или пък партии от властта и опозицията, група истински родолюбци в Лондон издадоха помагало за деца, вдъхновени от идеята на Христо Ботев, да пресъздаде епизоди от славната ни история, претворени като задачи по математика. Учебникът бе представен в посолството на България в Лондон. Младите българи, обединени от истинската си любов към Родината създадоха дни преди това Сдружение „Завет“.

В началото на ноември, КритичноБГ публикува предистория за идеята и работата по Сборника:

Във времето, когато поетът-революционер Христо Ботев се е занимавал с педагогическа дейност, са липсвали помагала за преподаване на математика. Тогава той превежда руския сборник „Беседы о первых четырех арифметических правилах и о счетах“. Ботев не само го е превел, но и е внесъл своя възглед за педагогическите похвати при преподаването на математиката. И нещо повече – автор е на голяма част от задачите в българското издание.

Идеята за съставяне на сборника хрумва на младите българи от Сдружение „Завет“ във Великобритания когато един ден случайно попадат на статия за Христо Ботев, в която се разказва за този негов, така и не видял бял свят замисъл – задачите да бъдат съставени с факти от историята ни.

И се захващат – ден след ден, месец след месец – в търсене на съмишленици, на безвъзмездна помощ от историци, математици, специалисти по предпечат… Не търсят нито подкрепата, нито парите на партиите в България. Още по-малко пък на държавата. И въпреки това, от утре 500 книги от Сборника с твърди корици тръгват към училищата из Великобритания и други страни от Европа, в които се учат малките българчета.

В сборника са описани 394 задачи, греят 13 живописни картини от историята ни, нарисувани от малката художничка Виктория Зун.

„Вики е отгледана в любов към България от семейство на родолюбив българин и полякиня“, каза за КритичноБГ Тодор Красимиров от Сдружение „Завет“. По думите му предговорът за децата е написан от Дора Стоянова, а предпечатна подготовка е направил Веселин Вълчев. Сред картините в сборника са портретите на Кан Аспарух, Кан Тервел, Кан Крум, Княз Борис I, Цар Симеон – Цар Калоян, Цар Иван Асен II, Васил Левски, Св.Св. Кирил и Методий, Св. Паисий Хилендарски, Иван Вазов, ген. Вазов и др.

„124 страници в Сборника ще учат на четмо и писмо децата на България по света от втори, трети и четвърти клас“, горд е Тодор Красимиров. „Най-голям принос за съдържанието в изданието имат Веси Kокалчева и Фотина Вълчева, които са учители в българско училище в Лондон, както и още близо 50 родолюбци от Великобритания, Германия и България“, добави той.

От Сдружение „Завет“ се свързали с професори по история в България, а именно проф. Нина Дюлгерова, проф. Андрей Андреев от Великотърновският университет, както и с Иван Тренев, които на драго сърце се съгласяват да се включат в редактирането и съставянето на задачите.

Съвременните ни будители се надяват, така да се запали родолюбивото пламъче, в сърцето на всяко българско дете!

Красимир Узунов от Сдружение „Завет“ е категоричен: „Смирени и готови сме за още дела в името на Родината ни. Тепърва ще градим зида на българщината не само във Великобритания“. Той добави, че първата им задача утре е да се уверят, че Сборникът е тръгнал най-напред до всички български училища във Великобритания, които са изявили до този момент желания, а после и до други страни.

„Следващото издание ще е по-голямо“, увери от Сдружение „Завет“ и Християн Драгиев пред КритичноБГ. „Твърдо сме решени да не спираме до тук. Стига сме чакали на партиите и държавата. Начакахме се! Време е да започнем да правим добро за България и българите“, категоричен е Драгиев. 

От „Завет“ обмислят вече и следващата си стъпка – да осигурят стипендия на български ученик. Но тепърва ще разбираме за техните нициативи, обещават родолюбците.

КритичноБГ припомня, че именно тези млади хора се обединиха и зад каузата да спасят училището на учителя Теодосий Теодосиев. Запретнаха ръкави и го сториха – пак без да занимават държавата. Тихо и с горещи сърца. 

Източник - КритичноБГ