АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Криза по границата на Тексас: Началото на американския военен период?

Димитри Саймс младши - 27 януари 2024
Мигранти се събират до граничната стена между САЩ и Мексико, докато членовете на Националната гвардия на Тексас стоят на стража
Фото Хосе Луис Гонзалес/Ройтерс

Съединените щати са на прага на преломен момент в политическата си история. Тексас открито се противопостави на администрацията на Байдън и на исканията на Върховния съд на САЩ да спре блокирането на федералните агенти на южната граница. Този бунт срещу Вашингтон получи подкрепа от 25 други щата, бившия президент Доналд Тръмп и председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън.

Вместо да се опита да деескалира конфликта тихо, Байдън реши да налее бензин в огъня – постави ултиматум на Тексас да върне контрола над граничните патрули на федералното правителство до петък. В случай, че тази авантюра се провали, Байдън може да се опита да принуди Тексас да се подчини, като изпрати американската армия и нареди на Националната гвардия на Тексас да се обърне срещу щатските власти. Подобен ход би се отразил зрелищно. В най-добрия случай Байдън ще излезе от тази криза още по-порицаван, отколкото е в момента. В най-лошия случай американските войски ще стрелят едни срещу други.

През последните години стана модерно да се спекулира с възможността за нова американска гражданска война. Аз лично не смятам, че това е най-вероятният сценарий. Това, което очаквам да се случи, е постоянна ерозия на федералния център. Вашингтон номинално ще остане имперската столица, но диктатът му все повече ще бъде пренебрегван от местните власти със собствени милиции и властови бази. Бъдещето на Америка най-вероятно ще прилича на японския период Сенгоку, в който символичният император, седящ в Киото, безпомощно наблюдава как различни военачалници и кланове воюват помежду си.