АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Фондация „Херитидж“: „Слабата“ американска армия не е в състояние да се справи с голям конфликт

27 януари 2024

За втора поредна година проучване на базирания в окръг Колумбия мозъчен тръст The Heritage Foundation класира американската армия като „слаба“ и определя, че „липса на действие“ може да направи Пентагона неспособен да „защити жизненоважни интереси на САЩ“ по целия свят.

10-ият годишен индекс на военната сила на Heritage Foundation класира всички клонове на въоръжените сили на САЩ в доклад от 664 страници за тяхната сила в капацитет, способности и готовност, като оценява всеки клон като много слаб, слаб, незначителен, силен или много силен .

В дъното на класацията се намират Военновъздушните сили на САЩ, с незначителни резултати по отношение на капацитета и способностите, а също така слаба оценка за готовността, като получават обща оценка „много слаб“.

„Това отразява една служба, която е доволна от това, че е на дъното на стълбицата на готовността. Няма нито една ескадрила изтребители във ВВС, която да притежава нивата на готовност, компетентност и увереност, които са необходими, за да се изправи срещу равностоен конкурент, а готовността продължава да се понижава“, се подчертава в доклада.

Военноморските сили на САЩ са на следващото място в класацията, оценени с много слаб капацитет, незначитлна способност и слаба готовност, с обща оценка „слаб“.

„Този индекс оценява, че Военноморските сили се нуждаят от бойни сили, състоящи се от 400 кораба с екипаж, за да правят това, което се очаква от тях днес. Сегашният флот на бойните сили на ВМС, състоящ се от 298 кораба, и засиленият оперативен темп се съчетават, за да разкрият една служба, която е твърде малка в сравнение с нейните задачи“, се посочва в доклада.

„За да коригира тази тенденция, ВМС ще трябва да елиминира няколко затруднения в готовността и капацитета, като същевременно се погрижи Америка да разполага с оперативен флот с числеността и възможностите, необходими за противодействие на напредъка на руските и китайските военноморски сили“, заключава оценката на флота.

„В продължение на 10 години този индекс наблюдава бавния спад на ВМС на САЩ, докато ВМС на Китай се модернизираха и се разрастваха с бързи темпове“, каза Робърт Грийнуей, директор на Центъра за национална сигурност Алисън към Heritage Foundation, пред Fox News Digital .

Недостатъците както на американските военновъздушни сили, така и на флота се проявиха напълно през последните няколко седмици, тъй като американските военни кораби и самолети непрекъснато не успяваха да обърнат йеменската блокада на Израел в Червено море.

В сравнение с предишните две, армията е единственият от трите основни вида въоръжени сили на САЩ, който е получил „минимална“ оценка, като е класиран като слаб по капацитет, минимален по способности и много силен по готовност.

„Само за две години армията на активна служба се сви от 485 000 на само 452 000 военнослужещи“, казва Гринуей пред Fox News. „Това се отразява пряко както на готовността, така и на ефективността, тъй като армията не е в състояние да окомплектова напълно своите формирования. Недостигът на новобранци накара армията да намали „крайната численост“ с 12 000 души през [фискалната] 2023 г. Това е неустойчиво.“

През последните няколко години Пентагонът е изправен пред тежка криза с набирането на военнослужещи, в резултат на която през миналата година армията, флотът и военновъздушните сили не успяха да постигнат целите си за набиране на персонал със значителен марж поради проблеми, включващи лошо заплащане, некачествени жилищни условия, физическо насилие, рязко нарастване на броя на самоубийствата и посттравматичните стресови разстройства сред военнослужещите, както и недоволство от вечните войни на Вашингтон от страна на семействата на военнослужещите и ветераните.

Тази криза се задълбочава от факта, че шокиращите 77 % от младите хора в САЩ са лишени от правото да служат в армията поради липса на физическа подготовка, ниски резултати на тестовете, злоупотреба с наркотици и криминални досиета, наред с други проблеми. Освен това само девет процента от гражданите на САЩ на възраст между 16 и 21 години обмислят военна служба.

Ситуацията контрастира с балонизиращия се бюджет на Пентагона, който само за 2024 г. възлиза на историческите 886 млрд. долара.

Всичко това се усложнява от факта, че доверието на гражданите на САЩ във военното ведомство е на рекордно ниско ниво. Според проучване на Института „Роналд Рейгън“ (RRI) от ноември 2022 г. само 48% от гражданите на САЩ имат доверие в армията на своята страна.

Източник - The Cradle