АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Бившият мениджър на Blackrock и Young Global Leader е назначена за директор на вътрешния одит на Европейската централна банка

Норберт Херинг - 30 януари 2024
Банафше Герецки – новият директор „Вътрешен одит“ на ЕЦБ

25 януари 2024 г. | Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че Банафше Герецки ще стане новият директор „Вътрешен одит“. Преди да се присъедини към ЕЦБ през 2020 г. и скоро след това да стане ръководител на отдела, отговарящ за надзора на значимите финансови институции, тя отговаря за консултирането на Европейската централна банка по въпросите на финансовите пазари в BlackRock, най-големия мениджър на активи в света. Тя има важна допълнителна квалификация като пазител на интересите на големи корпорации.

Според прессъобщението на ЕЦБ Герецки ще ръководи дейностите на ЕЦБ по вътрешен одит и разследване, включително процедурите за подаване на сигнали за нередности. Тя ще отговаря и за връзките с други европейски институции като Европейската служба за борба с измамите и Европейската сметна палата.

Преди да се присъедини към BlackRock през 2015 г., г-жа Герецки е заемала различни ръководни и инвестиционни банкови длъжности във Fortress Investment Group и Morgan Stanley, наред с други.

Тя е завършила обучението си в Мексико, САЩ и в Европейското бизнес училище в Острич-Винкел.

Очевидно ЕЦБ вече дори не осъзнава и не се интересува, че подобни кадрови решения създават впечатление за прекомерни връзки с големите финансови институции или дори за зависимост от тях. Въпросът е: защо един високоплатен мениджър от BlackRock би преминал през въртящата се врата в ЕЦБ, която е сравнително добре платена за публичния сектор, но със сигурност не може да предложи същите перспективи за заплащане като BlackRock?

Преди да съм забравил да го спомена: Г-жа Герецки е Млад глобален лидер на корпоративното лоби на Световния икономически форум, випуск 2014 г.

Изглежда, че тя е премахната от списъците на възпитаниците на форума. Обикновено това се случва по молба на съответните възпитаници. Името ѝ обаче се появява в списъка, съставен от Роджър Голдън Браун през 2022 г., и със значителни усилия успях да намеря списъка на випуск 2014 г. в архива Wayback Machine. В класа ѝ на ученици за подпомагане на интересите на глобалните корпорации са включени украинският боксьор Владимир Кличко и Джасинда Ардерн, по-късно знаменитата ръководителка на правителството на Нова Зеландия и световноизвестна твърда защитничка на коронавирусите.

Д-р Норберт Херинг е бизнес журналист и автор на популярни бизнес книги. Той пише за водещия германски бизнес всекидневник „Ханделсблат“ и води блога Geld und mehr (Пари и още). Основател и председател е на Съвета в сянка на Европейската централна банка. Съосновател и съдиректор е на Световната икономическа асоциация, която има над 12 хиляди членове.

Последната му книга е „Финалната игра на капитализма„, чието съдържание може да си вида на блога му.

Източник - Money and more