АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Иран и Пакистан се договориха за съвместни действия за „борба с тероризма“

30 януари 2024

На 29 януари министрите на външните работи на Иран и Пакистан проведоха пресконференция, на която се опитаха да намалят напрежението между двете страни след неотдавнашните трансгранични нападения.

Министърът на външните работи на Пакистан Джалил Абас Джилани, заедно с иранския си колега Хосеин Амир-Абдолахиан, обяви плановете си за създаване на консултативни механизми на високо равнище, които ще наблюдават сътрудничеството за укрепване на съвместните политически отношения и отношенията в областта на сигурността.

Джилани отбеляза, че Исламабад и Техеран са се договорили да заемат колективна и съгласувана позиция по отношение на сътрудничеството в продължаващата борба срещу „терористичните дейности“ в региона.

По време на съвместната пресконференция Амир-Абдолахиан заяви, че нито една от двете държави няма да допусне дейността на „злонамерени групи“ да навреди на двустранните отношения и сигурността. Той също така повтори, че Техеран и Исламабад са дали много жертви в борбата срещу регионалния тероризъм през последните години.

„[Ефективната] борба срещу тероризма от страна на двете държави е неизбежна и ние сме съгласни, че границите на двете държави ще бъдат граници на икономическото развитие и благосъстоянието на хората, живеещи и в двете“, заяви иранският външен министър.

По време на срещата на двамата високопоставени представители в понеделник сутринта иранската полиция съобщи, че е успяла да ликвидира терористична клетка в района на Джакигор и в граничния район на Джакигор, Систан и Белуджистан.

Иранският бригаден генерал Ахмад Али Гударзи заяви, че граничната охрана и терористичната клетка са влезли във въоръжен сблъсък, в резултат на който е загинал един боец и двама са били ранени.

„Граничарите откриха шест бомби, три от които ръчни и три 40-милиметрови калибри, в допълнение към колан с експлозиви“, каза Гударзи.

Той добави, че бойната група е планирала операция на територията на Иран, като е внесла големи количества оръжия, боеприпаси, експлозиви, гранати и РПГ.

Напрежението между Иран и Пакистан нарасна, след като Техеран проведе антитерористична операция срещу групировката Jaish al-Adl, разположена в границите на Пакистан.

„Осъждаме тероризма по целия свят. Всяко действие, което нарушава правата на иранския народ, ще предизвика категорична реакция; ние ще реагираме решително и няма да поставяме граници“, заяви иранският министър на отбраната Мохамад Реза Ащиани след нападенията в Пакистан.

В отговор Пакистан предприе нападение срещу предполагаемо скривалище на терористи в иранската провинция Систан и Белухестан. При въздушния удар бяха убити най-малко седем чуждестранни граждани, включително три жени и четири деца.

Източник - The Cradle