АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Ръководителят на СЗО изпада в паника заради силната съпротива срещу договора за пандемиите

Д-р Норберт Херинг - 30 януари 2024

На 22 януари Световната здравна организация (СЗО) проведе брифинг, за да информира държавите членки за състоянието на преговорите по глобалния договор за пандемиите и затягането на Международните здравни правила (МЗП). Гневът на генералния директор на СЗО срещу критиците показва колко изхабени са нервите му поради протакането на плановете му за разширяване на собствената му власт.

Във встъпителната си реч Тедрос Гебрейесус заяви:

„Държавите членки се ангажираха с историческата задача да представят на Световната здравна асамблея през май тази година споразумение за пандемията и пакет от изменения за подобряване на Международните здравни правила. (…) Тази работа не е лесна и се извършва в много трудна среда. INB и работната група по МЗП работят в условията на поток от фалшиви новини, лъжи и конспиративни теории.

Има хора, които твърдят, че споразумението за пандемията и МЗП ще отстъпят суверенитета на СЗО и ще дадат на секретариата на СЗО правомощия да налага на държавите блокиране или задължителни ваксини. Знаете, че това са фалшиви новини, лъжи и конспиративни теории. Тези твърдения са напълно неверни. Знаете, че споразумението няма да даде на СЗО такива правомощия, защото вие го пишете.

Не можем да позволим това историческо споразумение, този крайъгълен камък в световното здравеопазване, да бъде саботирано от онези, които разпространяват лъжи, умишлено или несъзнателно. Нуждаем се от вашата подкрепа, за да се противопоставим на тези лъжи, като убедите гражданите си, че това споразумение и изменената МЗП няма и не могат да отстъпят суверенитет на СЗО и че той принадлежи на държавите членки.“

Човек би могъл да го приеме сериозно, ако не беше толкова лесно да се докаже, че това е чиста, отчаяна полемика. В края на краищата, преди година не кой да е, а комитетът за преглед, сформиран от представители на някои държави-членки, постанови, че редица от разглежданите предложения ще обезсилят държавите-членки в полза на СЗО. Погледнато в тази светлина, самият генерален директор разпространява крайно подвеждаща информация, когато твърди, че само злонамерени, лъжливи или глупави умове биха измислили опасността от загуба на национален суверенитет, за да саботират СЗО в нейната божествена работа.

Въпросът за мандатите за ваксиниране също не е толкова ясен, колкото го представя ръководителят на СЗО. В края на краищата СЗО прие прословутия паспорт за ваксинация на ЕС като постоянна институция, която при необходимост може да се използва в световен мащаб. Ако го превърнете в предварително условие за международно пътуване, вече сте много близо до непряк мандат за ваксинация. Всичко, което е необходимо, е споразумение между СЗО, САЩ, ЕС и може би Китай и Индия. Всички останали страни де факто няма да имат право на глас.

За съжаление на Тедрос, много от по-слабо влиятелните държави, които се страхуват преди всичко от загубата на суверенитет, вече са усетили миризмата на плъх и не желаят да бъдат обезсилени толкова лесно в полза на големите фармацевтични компании от индустриализираните страни. Ето защо шефът на СЗО се чувства длъжен да призовава и да наставлява:

„Все още се обсъждат важни различия. И това са трудни дискусии. (…) Както казах тази сутрин, няма да постигнете консенсус, ако всеки остане непреклонен в позициите си. Ще са необходими търпение, смелост, новаторско мислене и най-вече компромис и намиране на средна позиция. За да се постигне навреме, всеки ще трябва да даде нещо, иначе никой няма да получи нищо.“

Д-р Норберт Херинг е бизнес журналист и автор на популярни бизнес книги. Той пише за водещия германски бизнес всекидневник „Ханделсблат“ и води блога Geld und mehr (Пари и още). Основател и председател е на Съвета в сянка на Европейската централна банка. Съосновател и съдиректор е на Световната икономическа асоциация, която има над 12 хиляди членове.

Последната му книга е „Финалната игра на капитализма„, чието съдържание може да си вида на блога му.

Източник - Money and more