АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Валентин Радомирски: Посещението в САЩ е дипломатически гаф

Петър Волгин - 06 февруари 2024

Посещението на българската делегация в САЩ, за съжаление, може да се третира като дипломатически гаф. Така оцени пред БНР родната визита отвъд Океана дипломатът Валентин Радомирски, посланик и участник в българската официална делегация, приета от президента Джордж Буш-младши през 2008 г.

„Първо, очевидно не бяха дадени срещи на подходящо ниво за предвидените в първоначален вариант участници в делегацията. Не се разбра какви въпроси ще обсъждат на тази визита. Подчертавам, че визитата не е официална – защото нивото е различно – „президентът на САЩ се среща с българския президент„, това са официалните, другите са работни посещения. Този гаф предполага липса на координация на българските институции“, коментира Радомирски. 

Той припомни, че по онова време подготовката е продължила от 6 – 8 месеца и „се събираха съветници на четири ведомства – президентство, МС, МВнР и парламента“. 

„Всичко се съгласуваше в съответствие за националните цели за следващия период – кой къде ще отиде, кой откъде има покана. През 2008 г. се подготвя визитата около 8 месеца. Отсрещната страна дава дати, на които ще ни приеме. Това, което липсва в сегашната визита е, че нямаше никакви споразумения за подписване. Не се прави така, още при обявяване на програмата пролича, че няма документи за подписване и не е съгласувано с МВнР. При нас външен министър бе Ивайло Калфин и тогава подписа споразумение с министъра на вътрешната сигурност на САЩ за безвизово пътуване“, разказа дипломатът, участник във визитата през 2008 г. 

Радомирски коментира, че комплексният подход на това правителство липсва и то проличало още при подготовката на това посещение. 

„Предложението, започвайки с договора на ПП с лобистката фирма, че се преследват не национални цели, а лични, котерийни и в най-добрия случай партийни цели. 

„Аз съм първото поколение български мъже, което не е воювало и ние забравихме да се борим за мир. Първото, което трябва да прави България е да се бори за мир. Това не означава, че трябва да се подчиняваме на идеологеми на едната или на другата страна. Първо защото не се знае в каква ситуация ще бъде Европа“, препоръча Радомирски.

И допълни: 

„Говори се за реформа на ЕС, тя добра ли ще е за малките или средните страни, каквато е България, или за по-слабите икономически, каквато е България“. 

„Нашата външна политика трябва да бъде насочена към предотвратяване на опасности при най-лошия вариант на развитие на международната обстановка за съществуване на нашата държава. Не знам какво прави нашата външна политика, но не виждам резултати„, заяви Валентин Радомирски. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл

Източник - БНР