АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Вето върху правосъдието в Газа: крахът на Съвета за сигурност на ООН

Мохамад Хасан Суидан - 10 февруари 2024

Увеличаването на броя на жертвите сред цивилното население и глобалният конфликт разбиват всякакви илюзии, че ООН има някакъв капацитет да поддържа мира. Ветото на САЩ в Съвета за сигурност на ООН в защита на геноцида в Газа е последната капка.

В член 1 от учредителния устав на ООН смело се обявява основната цел на организацията:

Поддържайте мира и международната сигурност и за тази цел: предприемайте ефективни колективни мерки за предотвратяване и отстраняване на заплахи за мира и за потискане на актове на агресия или други нарушения на мира, извършвани с мирни средства и в съответствие с принципи на справедливостта и международното право, регулиране или разрешаване на спорове или международни ситуации, които могат да доведат до нарушаване на мира.

Въпреки този благороден стремеж ООН системно  не успява да предотврати войната и да защити мира. От 1946 г. – една година след създаването на ООН – до 2022 г. светът е станал свидетел на 285 различни въоръжени конфликта, както и на безброй по-малки сблъсъци.

Сегашният геноцид в Газа, започнал през октомври 2023 г., е последното мрачно напомняне за неуспеха на ООН да изпълни основната си мисия, превръщайки я от лъч на надеждата за мир в обикновен доставчик на помощ за смекчаване на последиците от нейните недостатъци.

От създаването си досега десетки скъпоструващи агенции на ООН са се появили поради неспособността на международната организация да предотвратява конфликти. Сред тях е и Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA), посветена изключително на подпомагането на палестинските бежанци в Западна Азия, много от които все още живеят в палатки заради конфликта, който ООН не е разрешила за 77 години.

И нещата се влошават в световен мащаб. По данни на университета в Упсала, Швеция, въоръжените конфликти от всякакъв вид – независимо дали става дума за междудържавни войни, подхранвани отвън граждански войни или сблъсъци между различни групи и държави – са се увеличили след създаването на ООН. Всъщност „през 2022 г. е имало повече смъртни случаи, свързани с конфликти, отколкото през която и да е година от 1994 г. насам“.

Броят и видът междудържавни конфликти между 1946 и 2022 г. Черната линия показва броя на смъртните случаи от въоръжено насилие за година.

Обезпокоително е, че тази тенденция не показва признаци на отслабване, особено в Африка и Азия – най-вече в Западна Азия. Забележително е, че единствените региони, в които броят на конфликтите намалява, са Европа и Северна и Южна Америка. Не е изненадващо, че населението на континентите, които понасят основната тежест на въоръжените конфликти, се съмнява в ефективността на ООН и нейния Съвет за сигурност.

Тези статистически данни потвърждават основното недоволство на страните от глобалния Юг: че в периода след Втората световна война Западът се е съсредоточил върху намаляване на напрежението в собствената си сфера, като същевременно е играл важна роля в разпалването на конфликти в други части на света. И това обяснява възмутената реакция на Европа на марионетната война на Запада с Русия в Украйна, която върна войната към бреговете на Европа.

По-внимателният поглед разкрива промяна в естеството на конфликтите, като „преките войни“ съставляват само малка част от общия брой. Към 2022 г. преките войни съставляват 17% от всички конфликти, което бележи значително увеличение спрямо 9% през предходната година. Тази промяна подчертава разпространението на прокси войните, подкрепяните отвън вътрешни конфликти и конфронтациите между недържавни участници и суверенни държави.

През 2022 г. смъртните случаи, свързани с военни действия, са се увеличили с обезпокоителните 142% в сравнение с предходната година, като броят на загиналите е над 204 000 души.

Граждански конфликти със и без международно участие, включително смъртни случаи, свързани с бойни действия, 1989-2022 г.

Човешката цена на тези конфликти е жестока. От 1946 г. насам са загубени безброй животи и са разрушени общности под зоркия поглед на ООН, която не може – или не желае – да намали кръвопролитията. Статистиката е тревожна, като милиони смъртни случаи се дължат на конфликти, които са извън обсега на ООН.

Как САЩ защитават Израел в Съвета за сигурност

На теория Съветът за сигурност на ООН е натоварен с поддържането на световния мир и сигурност, но се оказва ограничен от многократното упражняване на правото на вето, особено когато става въпрос за проблеми, свързани с Израел.

В качеството си на постоянна държава членка САЩ упражняват правото си на вето с безсрамна честота, за да предпазят окупационната държава от отговорност за безбройните ѝ зверства срещу палестинския народ и многократните ѝ агресивни действия срещу съседите ѝ от Западна Азия.

Всъщност САЩ са използвали правото си на вето 89 пъти от създаването на Съвета, като повече от половината от тези вета са използвани за осуетяване на резолюции, критични към Израел. Към 18 декември 2023 г. САЩ са използвали привилегията си на вето 45 пъти, за да блокират мерки, насочени към окупацията на палестинските територии от Израел и отношението му към палестинския народ.

Изненадващо е, че от 36-те проекторезолюции, отнасящи се до Израел и Палестина от 1945 г. насам, 34 са станали жертва на ветото на САЩ, което на практика предпазва Тел Авив от отговорност за нарушенията му на международното право – включително хуманитарното право и правата на човека.

Повечето от резолюциите бяха закрити от ветото на Вашингтон, за да „осигурят рамка за мир в продължаващия от десетилетия израелско-палестински конфликт“, включително „изискване Израел да спазва международното право, призовавайки за самоопределяне на палестинска държава“ и/или „осъждане на Израел за разселване на палестинци или изграждане на селища в окупираните палестински територии“.

Защита на геноцида

Настоящата военна атака на Тел Авив срещу Газа демонстрира тази дълбоко вкоренена пристрастност. Въпреки широко разпространеното осъждане на израелските жестокости, които включват нападения срещу цивилни граждани, болници, журналисти, училища и джамии, и дори решението на Международния съд (МС), призоваващо окупационната държава да „избягва актове на геноцид“, Вашингтон упорито налага вето на всяка резолюция, критикуваща Израел или препоръчваща военно прекратяване на огъня.

Проекторезолюцията, предложена от Алжир в края на януари, в която недвусмислено се призоваваше за незабавно прекратяване на огъня, срещна съпротивата на съюзниците на Израел в Съвета за сигурност, готови да упражнят правото си на вето, за да защитят Израел от порицание. Непоколебимата подкрепа на Вашингтон за Тел Авив винаги надделява над ангажимента му да спазва международното право и да защитава цивилното население. Неуспехът на СС на ООН да действа решително – или да се реформира – пред лицето на такива груби нарушения не само подкопава доверието в международните институции, но и увековечава неконтролируемото насилие в конфликтни зони като Газа.

Бруталната и безпрецедентна атака на Израел срещу ивицата Газа „е причинила повече разрушения, отколкото опустошаването на Алепо в Сирия между 2012 и 2016 г., Мариупол в Украйна или … съюзническите бомбардировки на Германия през Втората световна война“, съобщи АР през декември.

Сегашният брой на жертвите сред цивилното население надминава деветмесечната атака на Вашингтон срещу иракския град Мосул през 2017 г.

Освен това, само три седмици след началото на масираната си бомбардировъчна кампания, Израел е убил повече деца в Газа, отколкото броят на децата, убити във всички световни конфликти през цялата година.

Тази неприемливо нарастваща загуба на цивилни жертви в Газа е унищожително изобличение на така наречения „основан на правила световен ред“, което разкрива, че той не е нищо повече от фасада за прокарване на западните имперски интереси.

Системното възпрепятстване на резолюции, критични към Израел, разкрива спешната необходимост от реформа в Съвета за сигурност на ООН и от преоценка на принципите, на които той функционира. Дотогава жертвите на конфликта ще продължат да плащат цената за инертността на Съвета и политическата целесъобразност на неговите членове.

По ирония на съдбата безразличието на Съвета за сигурност на ООН към международното право засилва все по-често срещаното мнение, че на беззаконието може да се противодейства само със сила. В Газа, където през последните четири месеца брутално бяха убити почти 30 000 палестинци, палестинската въоръжена съпротива е единственото средство за осигуряване на справедливост срещу „защитената“ окупационна държава.

Следвайте „Клуб 24 май“ в Телеграм.

Източник - Saker Latinoamérica