АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Внукът на Нелсън Мандела: МВФ и Световната банка „поддържат бедните страни в постоянна бедност“

Расина Мусалимова - 27 февруари 2024

През последните години международните финансови институции като Световната банка и Международния валутен фонд, които са предимно под влиянието на западните сили, бяха подложени на критики, защото се възприемат като ненадеждни партньори на африканските държави поради често налаганите от тях политически изисквания за сътрудничество.

Международният валутен фонд и Световната банка „държат обеднелите страни непрекъснато бедни и те не се измъкват от дълговете“, заяви Мандла Мандела, член на южноафриканския парламент и внук на бившия южноафрикански президент Нелсън Мандела, пред Sputnik Africa на Форума за многополярност в Москва.

Във връзка с това Мандела подчерта, че е важно „да се потърсят алтернативни средства на финансовите институции“, намеквайки за Новата банка за развитие (NDB) на БРИКС.

„И ние се гордеем в семейството на страните от БРИКС, че успяхме да създадем банка на БРИКС, която е алтернатива на МВФ и Световната банка. И вярвам, че в това пространство може да се направи още много по отношение на това да се видят други финансови институции от образа на многополюсната система“, подчерта той.

Това беше подкрепено и от д-р Филани Мтембу, изпълнителен директор на Института за глобален диалог в Претория, Южна Африка. През януари той заяви пред Sputnik Africa, че преходът към по-голямо валутно разнообразие, за който се бори NDB, се очаква да засегне утвърдени институции като МВФ и Световната банка и да предизвика дискусии за глобална реформа.

Кризата в Газа и пътят на многополярността

Коментирайки ескалацията на израелско-палестинския конфликт, Мандела подчертава, че конфликтът в Близкия изток още веднъж показва важността на насърчаването на многополярността.

„Това, което виждаме днес в Близкия изток с геноцида, военните престъпления и престъпленията срещу човечеството срещу палестинците в Газа и в цяла окупирана Палестина, подчертава това, за което говорим, отдалечаването от еднополюсната система, доминирана от Америка, която продължава да подкрепя Израел, Израел на апартейда в каквато и крайност да е приета“, подчерта той.
Мандела подчерта, че „това е правилният път, за който се застъпва президентът Путин, крайно време е да преминем към една по-многополюсна световна система“.

Източник - Sputnik Africa