АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Румъния неочаквано печели арбитражно дело срещу канадска компания за спорен проект за добив на злато

20 март 2024
Световното наследство на Рошия Монтана най-накрая освободено от лапите на канадските инвеститори.

На 8 март 2024 г. Международният център за уреждане на инвестиционни спорове във Вашингтон (ICSID) реши, че Румъния няма да плаща обезщетение на канадската минна компания Gabriel Resources за спирането на проекта за добив на злато в Рошия Монтана.
Правителството на Румъния направи изявление, с което потвърди резултата от делото в събота, 9 март.

Решението, което дойде почти девет години след като Gabriel Resources заведе делото си срещу Румъния в ICSID, беше до голяма степен неочаквано.

Високопоставени правителствени служители в Букурещ, сред които министър-председателят Марсел Чолаку и министърът на финансите Марсел Болос, наскоро предположиха, че Румъния може да бъде принудена да плати около 2 млрд. евро обезщетение на Gabriel Resources, според G4Media.ro..

Gabriel Resources е поискала обезщетение в размер до 6,7 млрд. американски долара, докато минималната сума, с която е искала да се съгласи, е била равностойността на инвестициите, направени за проекта за добив на злато в Рошия Монтана – около 1 млрд. американски долара, според финансовия министър Болос. Той също така изказа предположение, че е възможно да бъде взето решение без парични средства, което да принуди Румъния да разреши на Gabriel Resources да продължи проекта за добив на злато в Розия Монтана. Финансовият министър заяви, че правителството има стратегия за преговори с Gabriel Resources в случай на отрицателен резултат, според Agerpres.

Въпреки това ICSID отхвърли исковете, подадени от Gabriel Resources, и нареди на канадската компания да възстанови на Румъния арбитражните разходи в размер на 1,43 млн. долара и част от съдебните разноски – общо около 8 млн. евро.

Румъния е представлявана по това дело от местната адвокатска кантора Leaua Damcali Deaconu Paunescu – LDDP и швейцарската фирма LALIVE SA.

„Ние се борихме за Румъния, защото беше несправедливо всеки служител и пенсионер на тази страна да бъде санкциониран за грешките на политици, които са действали срещу интересите на Румъния. Благодаря на екипа от адвокати, които представляваха Румъния с професионализъм, почтеност и чест! Румънците не трябва да страдат заради решенията на някои министър-председатели, които поставят личните си интереси над националните“, се казва в изявление на премиера Марсел Чолаку.

Кратка история на делото Рошия Монтана

Историята на проекта за добив на злато в Рошия Монтана започва през 90-те години на миналия век, когато на дружество, основано от румънския бизнесмен Франк Тимис – Gabriel Resources – е предоставено правото да осъществи проекта в съвместно предприятие с румънското държавно дружество Minvest Deva. Gabriel Resources притежава 80 % от проекта, а румънската държава има миноритарен дял от 20 %.

През 2000 г. Gabriel Resources провежда геоложко проучване, според което от минния проект Rosia Montana могат да бъдат добити около 330 тона утайка и 1600 тона сребро. Оценките се основават на използването на цианид в процеса на извличане.

През 2005 г. проектната компания Rosia Montana Gold Corporation (RMCG) подава проучване за въздействието върху околната среда за проекта. През 2007 г. Министерството на околната среда спира процедурата за издаване на екологично разрешително за продължаване на проекта.

През 2011 г. високопоставени румънски политици, включително министър-председателят Емил Бок и президентът Траян Бъсеску, заявяват, че договорът с Gabriel Resources за проекта Rosia Montana трябва да бъде преразгледан. Те са недоволни от икономическите ползи за Румъния от минния проект.

През 2012 г. социалдемократът Виктор Понта поема поста министър-председател и проектът отново е блокиран. След парламентарните избори през 2012 г. правителството започна да преговаря отново за проекта. Понта обаче не пожела да поеме отговорността за одобряването на проекта и поиска от парламента да гласува „Закона за Рошия Монтана“.

След големи улични протести в Букурещ и други големи градове румънският Сенат гласува против проекта през ноември 2013 г., а Камарата на депутатите потвърди решението през юни 2014 г.

През юли 2015 г. „Gabriel Resources“ започва арбитражно дело срещу Румъния в Международния съвет за международно инвестиционно посредничество (ICSID).

През 2016 г. правителството на министър-председателя Дачиан Чолош подава искане за включване на древния римски минен обект в Рошия Монтана в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО. Процесът е спрян от социалдемократическото правителство на Виорика Дънчила, но е възобновен от либералното правителство на Людовик Орбан.

През юли 2021 г. обектът Рошия Монтана е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство – решение, което предотвратява всякакви нови операции по добив на злато в Розия Монтана.

Gabriel Resources използва това решение в подкрепа на иска си за обезщетение.

Източник - Romania-insider.com