АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Защо се съмнявам, че ИДИЛ е отговорна за атаката в Москва

Едуардо Васко - 27 март 2024
Фото Strategic Culture

Освен полуофициалното изявление, нищо не сочи, че ИДИЛ е извършила нападението в Крокус Сити Холл в Москва.

Западните информационни агенции съобщават, че чрез официалния си канал, информационната агенция Amaq, ИДИЛ е обявила, че „нападението идва в контекста на жестоката война между Ислямска държава и страните, борещи се с исляма“.

Това изявление е напълно погрешно, когато погледнем страната, която е била нападната. Русия е един от най-големите съюзници на ислямските държави. А и не мисля, че ИДИЛ се бори точно с враговете на исляма, тъй като пое отговорност и за неотдавнашно нападение, при което загинаха почти 100 души в Иран – мюсюлманска страна.

Кои държави биха били „борци срещу исляма“? На първо място, разбира се, е Израел, който насърчава геноцида в Газа. Всички войнстващи мюсюлмани виждат в Израел най-големия враг на исляма. Но ИДИЛ не извършва нападения в Израел, въпреки че това е много лесно за Хамас или Ислямски джихад. Хизбула и Ансарула също са атакували Израел.

ИДИЛ не напада Израел. Не е извършвала и големи нападения в Съединените щати, въпреки че последните се разглеждат от повечето вярващи мюсюлмани като втория най-голям враг на исляма и максимален спонсор на Израел.

Франция прилага диктаторски мерки срещу вярващите мюсюлмани, но от известно време ИДИЛ не е извършвала големи нападения в страната. Същото се отнася и за Обединеното кралство, където полицията арестува демонстранти, протестиращи срещу избиването на мюсюлмани в Газа. В Германия канцлерът Олаф Шолц е един от най-големите защитници на израелския геноцид, но това изглежда не притеснява ИДИЛ.

Никой от очевидците на нападението в петък не е казал, че е чул нападателите да крещят „Бог е велик“ на арабски език – типична фраза, използвана от членове на ИДИЛ при извършване на нападение. Никой от 11-те заловени нападатели не твърди, че е член на ИДИЛ или дори че е бил вербуван за свещена мисия, въпреки че изглежда, че повечето от тях са от мюсюлмански произход.

Всъщност, според оповестеното до момента от руските власти, престъпниците твърдят, че са действали изключително по финансови причини. Те не са били бойци от нито една групировка, нито от ИДИЛ. Те са били наемници, на които се плаща, за да убиват хора, без да имат обявена идеология.

Контролираната от западния империализъм преса разпространява сляпото убеждение, че ИДИЛ е отговорна за нападението. Всичко започна, както винаги, с новини от САЩ.

Прилича на опит да се установи една истина като сигурна, за да се предотврати всяко оспорване, всяко различно твърдение, което след това би било сметнато за теория на конспирацията.

Правителството на САЩ побърза да заяви, че Украйна няма нищо общо с нападението, много преди да бъдат отправени каквито и да било обвинения срещу украинците. Всеки знае историята за виновника, който веднага след като извърши нещо нередно, пръв казва, че не го е направил. Това изявление на Вашингтон мирише много лошо.

Мария Захарова беше права: как САЩ могат така яростно да ни уверяват, че това не е Украйна, след като никой няма информация за случилото се? Ако знаят, че не е Украйна, значи имат улики за това кой го е направил!

САЩ също така си противоречат, като заявяват чрез Джон Кърби, че не са знаели за заговора в Москва, а след това казват, че са предупредили руснаците в началото на месеца. Дори и да са го направили, като се има предвид, че на САЩ не може да се вярва, информацията може да е била фалшив флаг, за да заблуди руснаците и да намали бдителността им за нападението, което щеше да се случи само две седмици по-късно.

Групата, която е свирила в театъра, „Пикник“, е привърженик на специалната военна операция в Украйна. Според разследванията на руските власти отговорните за нападението са планирали да избягат в Украйна, където вече са имали контакти, които да им помогнат да се измъкнат.

Добре, Украйна е най-близката и най-безопасната граница за терорист, който току-що е извършил нападение в Москва. Но нека си признаем, че в разгара на войната между Украйна и Русия това също мирише много зле за украинската страна.

Не на последно място, защото секретарят на Съвета за национална отбрана и сигурност на Украйна Алексей Данилов заяви пред украинската телевизия, че „ще им предоставяме този вид развлечения по-често“. Украинците, както и израелците, не са много дискретни…

Западните пропагандни медии по-рано вдигнаха шум около думите на Дмитрий Песков, който заяви, че Русия на практика се намира в състояние на война. Това щеше да е липсващото доказателство за заплахата, опасността, агресията и убийствената мегаломания на Владимир Путин да завладее Украйна и света.

В същия ден, отговаряйки на въпрос дали НАТО е готова за конфликт с Русия, Робърт Бауер, член на военния комитет на НАТО, заяви: „Отговорът е да! Това е нашата основна задача.“ Пресата премълча това.

Сегашната ситуация показва опасна тенденция към ескалация на войната. Еманюел Макрон обмисля изпращането на френски войски, докато германски служители бяха уловени да обсъждат нападение на Кримския мост.

Също така в навечерието на нападението Украйна засили бомбардировките си на граничните райони. Всичко това са признаци за ескалация на конфликта. Още през 2022 г., се появиха информации, че отчаяните украинци ще се насочат към терористични действия на руска територия, тъй като няма да имат никакъв шанс за победа на бойното поле.

Украинските посолства са известни вербовчици на терористи. На 10 март украинското посолство в Таджикистан публикува обява за наемане на таджикски наемници. По предварителна информация поне един от заловените след нападението в Москва е таджик.

Нападенията, при които бяха убити Даря Дугина през август 2022 г. и Владлен Татарски през април 2023 г., са част от тази нова украинска стратегия. Смъртта на Евгений Пригожин през август 2023 г. вече е по-близо до това да е дело на украинците, отколкото на самите руснаци.

Руският журналист Андрей Медведев цитира няколко момента: 1) Amaq News отдавна не е била използвана за отразяване на действията на ИДИЛ; 2) членовете на групировката са избягали след нападението и не са взели заложници, което се различава от предишните им действия.

Убедителното преизбиране на Владимир Путин е изключително щастие и празник за Кремъл и преобладаващата част от руското население. Тези избори бяха бойкотирани, саботирани и оклеветени от целия западен империализъм, спонсор на Украйна, и логично бяха възприети от него като ясен знак за укрепване на руското правителство.

В същото време моментът е подходящ – именно заради празничното настроение – за такава изненадваща атака.

Украйна и нейните натовски спонсори имат всички основания – като знаем как са мислили и действали в продължение на десетилетия срещу Русия. ИДИЛ няма мотив.

Но дори ако наистина е организирана от ИДИЛ, това не освобождава САЩ и техните сателити от вина. В края на краищата тези, които стоят зад ИДИЛ, са същите, които стоят и зад Владимир Зеленски.

Едуардо Васко е бразилски журналист, специализиран в международната политика.

Източник - Strategic Culture