АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Пътуването на Кулеба до Делхи беше глупост

Ендрю Корибко - 30 март 2024
Обявявайки посещението си в Индия, Кулеба заяви че подкрепата за Украйна означава запазване на наследството на Ганди. „Ганди вярваше, че бъдещето зависи от това, което правим сега. Подкрепяйки Украйна, вие подкрепяте свободата, независимостта и наследството на великия Махатма“.

Миналата седмица украинският външен министър Дмитрий Кулеба посети Индия в рамките на най-значимото пътуване на представител на страната му от началото на СВО преди две години. Надеждите на Киев бяха големи, че може да убеди Делхи да се откаже от Москва, докато някои наблюдатели се надяваха, че може би режимът му ще прогледне и ще поиска от Индия да посредничи за разрешаването на марионетната война между НАТО и Русия. В крайна сметка нито едно от двете не се случи и цялото пътуване беше провалено, както е известно от това, което той каза пред Financial Times впоследствие.

Кулеба нелепо заяви, че „съветското наследство“, върху което са изградени руско-индийските отношения, се „изпарява“, въпреки че миналата година те постигнаха рекорден стокообмен от 65 млрд. долара, дължащ се най-вече на руския износ на енергия, и се диверсифицират от предишната си военна ориентация, както е обяснено тук. Това невярно твърдение показва, че той или все още не е запознат с тези факти, или се опитва да манипулира възприемането им, първото, ако не е обърнал внимание по време на срещата им, а второто, ако е бил разстроен от резултата от нея.

Същото важи и за казаното от Кулеба за това как „китайско-руските отношения трябва да бъдат от особено внимание за Индия в светлината на нейните прерогативи в областта на националната сигурност“. Само няколко дни преди това индийският министър на външните работи д-р Субрахманям Джайшанкар бе потвърдил доверието на страната си в Русия на фона на твърденията за нейното залитане към Китай. Кулеба или не е знаел и за това, или е искал да манипулира международното възприятие на този въпрос по горепосочените причини.

От останалата част от казаното пред „Файненшъл таймс“ изглежда, че Кулеба просто е обсъдил възстановяването на двустранната търговия до нивото ѝ отпреди 2022 г. и е предложил тя да нарасне дори повече, ако индийски компании участват във възстановяването на Украйна след края на конфликта. В интервюто му обаче не се споменава кога ще се случи това или как реално ще се осъществи, което навежда на мисълта, че Киев няма да направи компромис с максималистичните си искания и затова не е търсил индийско посредничество с Русия.

От интервюто му за популярната в тази страна телевизия NDTV в първия ден от посещението му стана ясно, че вместо това той е поискал Индия да повлияе на Русия, за да приеме така наречената „мирна формула“ на Киев, за която нейни представители многократно са заявявали, че е нереалистична. Това означава, че той е пропуснал ценна възможност да накара домакините си да използват своите еднакво отлични отношения с Русия и Запада, за да помогнат на двете страни да постигнат прагматичен компромис за прекратяване на тяхната прокси война, преди тя да ескалира още повече и да рискува да излезе извън контрол.

Това е достойно за съжаление, защото в този анализ от края на март беше обяснено как думите на президента Путин за „санитарна зона/зона за сигурност“ биха могли да поставят основата за преговори в тази насока. Контролираната от Киев лява (източна) част на Украйна би могла да се демилитаризира като част от организирано изтегляне през Днепър, за да се предотвратят разрушенията, които според съобщенията предстоящата пролетна офанзива на Русия би могла да нанесе в този регион. В предходния материал с хипервръзка беше предложено, че папата и/или Индия биха могли да посредничат за този резултат.

Пътуването на Кулеба беше планирано преди терористичната атака в Крокус Сити Хол. Зловещите думи на външния министър Сергей Лавров от миналата седмица, че „може би няма да има нужда да се признава каквото и да било“, след като мандатът на Зеленски изтече на 21 май, предизвикаха спекулации сред някои, че Кремъл може би планира убийството му като отмъщение за току-що случилото се. Други пък го изтълкуваха като предсказание за предстоящи антиправителствени вълнения.

Във всеки случай Русия със сигурност ще реагира по конвенционален и/или неконвенционален начин на доказателствата, свързващи Украйна с това терористично нападение, което вероятно ще засили конфликта. Кулеба би могъл да прочете написаното на стената и да потърси подкрепата на Индия за превантивно предотвратяване на това чрез предложените от нея средства за посредничество при демилитаризацията на контролирания от Киев ляв бряг (Източна) Украйна. Вместо това режимът предпочита да рискува, което скоро може да се окаже фатална грешка в ретроспекция.

Източник - Andrew Korybko's Newsletter