АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Опитът за покушение срещу Роберт Фицо доказва, че фалшивите новини могат да радикализират хората

Ендрю Корибко - 18 май 2024

Словашкият министър-председател Роберт Фицо оцеля при опит за убийство, извършен срещу него по-рано тази седмица, след като беше прострелян няколко пъти от упор от политически екстремист, ядосан на премиера, че е спрял въоръжената помощ за Украйна. Завръщането на Фицо на поста миналата есен стана въпреки американската намеса, която имаше за цел да сплаши хората да не гласуват за този консервативно-националистически „фанатик“, който бързо пренастрои политиката на страната си спрямо Украйна и сформира мирна коалиция с Унгария.

Макар че някои подозират, че „самотният вълк“, който го е застрелял, може да не е действал самостоятелно поради това, че по време на последния си мандат Фицо си създаде много силни врагове по целия свят, този инцидент най-малкото доказва, че фалшивите новини могат да радикализират хората да извършат отвратителни престъпления. В края на краищата стрелецът е убедил себе си, че това е легитимна форма на протест срещу „проруския фашистки диктатор“ на страната му, представата за който е била изцяло формирана от фалшиви новини.

Министърът на вътрешните работи предупреди малко след нападението, че „това, което беше отприщено, омразата, която беше посята, днес се превърна в буря. Ние стоим на ръба на гражданска война. Покушението срещу министър-председателя го потвърждава. Искам да призова обществеността, журналистите и всички политици да спрат да сеят омраза“. Именно поради тази омраза, посята след последните избори, стрелецът се радикализира до степен да се опита да вземе нещата в свои ръце.

Бившият руски президент и действащ заместник-председател на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев написа в Туитър, че Фицо „не е проруски [лидер]…, че е просто прагматик, а не русофоб“, но западните медии, които съобщават за покушението срещу него, продължават да твърдят невярно обратното. Британската телевизия Sky News  вероятно се опита да оправдае нападението срещу него, като намекна, че стрелецът е бил радикализиран от политиката му, а не от фалшивите новини, което трябва да внуши, че това е легитимна форма на протест.

Нито една западна медия, „НПО“ или „активист“ няма да поеме отговорност за радикализирането на словашката опозиция и всички те сега се оправдават с това, че предишните им репортажи за политиките на Фицо са били „честни и балансирани“, но в действителност през цялото време са знаели какво правят. Това, което направиха с Фицо, е точно същото, което вече години наред правят с Тръмп, а именно да прокарват най-крайните страховити твърдения за политиката му с надеждата, че ще радикализират някого, за да го застреля.

Когато един лидер е многократно оклеветяван като „предателски проруски диктатор с невинна украинска кръв по ръцете“, психологически застрашените членове на обществото неизбежно ще бъдат повлияни от това, включително до степен да искат да го убият, за да „спасят страната“ и да „ въдворят справедливост“. По принцип западните лидери на общественото мнение манипулират ненормални хора да изпълняват подлите им поръчки, което рядко успява, но винаги има голям политически ефект, когато някой най-накрая се хване на въдицата.

Фицо е техен враг заради прагматичната си позиция спрямо марионетната война на НАТО и Русия в Украйна, така че никой на Запад няма да призове за цензура на наследството и социалните медии след току-що случилото се, но със сигурност биха го направили, ако някой от собствените им подпалвачи на войни стане мишена на политически екстремист. „Лекарството би било по-лошо от болестта“ в този случай, но въпросът е, че двойните им стандарти са на показ за целия свят, което дискредитира твърденията им, че са невинни и нямат никаква роля в случилото се.

Източник - Andrew Korybko's Newsletter