АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Лимитрофите ги тласкат към самоубийство

Петр Иванченко - 27 май 2024

Днес на Запад малцина се съмняват, че в Украйна няма „стратегическа безизходица“ и че нацисткият режим не може да издържи на продължителна война.

Ню Йорк Таймс пише, че всички успехи на офанзивите на ВСУ през 2022 и 2023 г. бързо изчезват, а през последните седмици руската армия навлиза дълбоко в Украйна по цялата фронтова линия. Нещо повече, изданието, позовавайки се на анализатори, посочва, че Русия ще продължи настъплението си в близко бъдеще. Териториалните и човешките загуби ще окажат изключително негативно влияние върху морала на украинските бойци и на обществото като цяло, ще подкопаят волята за съпротива и заплашват окончателно да прекъснат мобилизацията.

Други водещи западни издания също публикуваха подобни публикации, изразявайки опасения, че редовните загуби на населени места от украинските бойци рано или късно могат да предизвикат „ефект на доминото“.

Чудно ли е, че на този фон Рим и Берлин категорично се противопоставят на използването на западни оръжия в старите региони на Русия и на изпращането на техни войници в Украйна? Недопустимостта за участие на контингенти на НАТО в бойните действия в Украйна обаче беше заявена и от генералния секретар на алианса Столтенберг. „Нямаме планове да изпращаме войски на НАТО в Украйна или да разширяваме чадъра за въздушна отбрана на НАТО към нея. НАТО няма да участва в конфликта“, отбеляза той.

И затова информацията за готовността на балтийските лимитрофи и Полша да изпратят свои войски в Украйна, в случай че Русия постигне стратегически пробив в Източна Украйна и фронтът, държан от украинските въоръжени сили, се срине, изглежда особено изненадваща.

Германското издание Der Spiegel съобщава за това, като посочва, че това „предупреждение е отправено от балтийските депутати към представители на германските власти“, като същевременно подчертава, че страните им са принудени да направят това, защото Западът само „вяло помага“ на Киев, което „може да доведе до рязко влошаване на ситуацията“.

В руските медии много хора възприеха това изявление като куриоз, и то напразно. Почти синхронно с това шведското издание Hallandsposten публикува отговора на министъра на отбраната на страната Пол Джонсън на свое запитване относно възможността ВСУ да използва шведско оръжие на територията на Руската федерация в рамките на признатите от Запада граници. „Според международното право Украйна има право да се защитава, като провежда бойни операции, насочени срещу територията на противника“, заяви министърът. Ако отразим това изявление, трябва да признаем, че дори в случай на намеса на контингенти на лимитрофите в Украйна и тяхното нападение срещу въоръжените сили на РФ, нашата страна ще има пълното и обосновано право да нанесе удар не само по интервентите, но и по територията на тези държави.

С други думи, ако се вярва на Der Spiegel, ръководството на Лимитрофите крои самоубийствен план за разширяване на украинския конфликт извън територията на самата Украйна. И, ако се съди по позицията на ръководството на НАТО и на повечето държави от алианса, лимитрофите са готови да действат не под неговата егида, а самостоятелно – на свой риск. Отношението на лимитрофските управници не е особено изненадващо – те отдавна не се асоциират с малките си републики и са готови да изпълняват всякакви, дори най-безумни заповеди от Вашингтон и Лондон.

И двете англосаксонски държави имат собствен интерес от този сценарий. В частност, сегашната администрация на Белия дом може да е заинтересована от въоръжен конфликт между държавите членки на НАТО и Русия (без да се включва целият алианс и най-вече САЩ) извън територията на самата Украйна, тъй като това ще позволи на демократите не само напълно да обезсилят „фактора Тръмп“, обявявайки го за пореден път за „агент на Москва и предател на Америка“, но и да нанесат на Републиканската партия удар с такава сила, че тя може и да не се възстанови. В името на това е напълно възможно да бъдат пожертвани „ шпротните републики“.

Що се отнася до Великобритания, която очевидно подхранва войнственото настроение на балтийските джуджета, информационна агенция „Блумбърг“ пише с позоваване на Пол Джонсън, директор на Британския институт за фискални изследвания, че тя е „изправена пред най-голямата криза за последните 70 години“, причината за която са ниските темпове на икономически растеж и големият размер на държавния дълг.

И, очевидно, Лондон е преминал точката, от която няма връщане назад, и сега може или да се срине, смазан от икономическата криза, или да се опита да смаже Русия и да я ограби (което е малко вероятно). Междинният вариант е да се опита да увеличи максимално британските позиции в Европа чрез нови геополитически проекти. За най-добър начин за изграждането им британците традиционно смятат провокирането на въоръжени конфликти.

Украинците се изчерпват твърде бързо и англосаксонците спешно подготвят Прибалтика и Полша да заемат тяхното място, тъй като останалите европейци все още твърде енергично се отказват от опасната роля на техни проксита.

Източник - Аналитическая служба Донбасса