АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
АНТИСЕМИТИ ЛИ СМЕ?

Маргарита Л. Годард - 29 май 2024

Не знам защо всички настояват да се използва думата антисемитизъм за критиките към израелското правителство, след като палестинците също са семити. Този термин обаче е станал толкова разпространен и дори Кралската испанска академия го е възприела, че ще бъда принуден да го използвам, за да бъда разбран.
Въпреки това сега ще се спра на антисемитизма. Вече написах една статия, в която заявих, че в средата на ХХ век в Чили почти не е имало антисемитизъм, особено в ляво, защото е имало и все още има много леви евреи. Дори посочих много имена.

Сега тези от нас, които подкрепят палестинците, не насърчават антисемитизма, а отхвърлянето на настоящото израелско правителство.
А членовете на еврейското лоби в САЩ грешат наполовина, когато говорят за „антисемитизъм“, който те провокират, опитвайки се да защитят Нетаняху, който е незащитим в нито един етнос или държава.

И така, нека бъдем наясно: младите университетски студенти, които защитават палестинците в Газа и на други места като Западния бряг, не са антисемити, защото те просто показват солидарност с хората, които са жертви на геноцид. Такова е становището на Южна Африка в молбата ѝ до Международния наказателен съд (МНС). Ако това е антисемитизъм, истината е, че това чувство е провокирано от онези евреи, които настояват да объркат всичко.

В света наистина е имало много антисемитизъм през вековете. Нека си спомним, че евреите са изгонени от Испания през 1492 г. и че в Европа и Азия е имало няколко погрома, чиято кулминация е нацисткият холокост. Всички знаем това, а сега нещата много са се променили.

Антисемитско ли е да се защитава палестинският народ, който живее в Газа или в други райони на Израел? Не, защото не всички евреи по света участват в това клане или го одобряват, много от тях го отхвърлят и критикуват.

Дали солидарността с палестинците е нападение срещу държавата Израел? Разбира се, че не, защото не цялата държава Израел ги изтребва, нито пък цялата държава Израел ги одобрява.

Подкрепата за палестинците в Газа или на Западния бряг представлява ли нападение срещу което и да е правителство в Израел? Не, господа, това е атака срещу СЪЩЕСТВУВАЩОТО правителство на Израел, ръководено от Бенямин Нетаняху (когото Байдън не нарича Биби, сякаш са приятели по душа, въпреки че Биби не му обръща ни най-малко внимание, защото знае, че ще загуби изборите).

Именно за това става дума – да правим правилните разграничения, за да не ни нападат всички евреи по света и за да разберем срещу какво и кого се борим. Тя е срещу Нетаняху, който вече е посочен от прокурора на Международния наказателен съд като престъпник, който трябва да бъде арестуван във всяка страна по света. И за да не смее нито г-н Байдън, нито който и да било друг да заплашва прокурора или МНС, защото ако нещо се случи на прокурора или на съдиите, това ще бъде престъпление срещу човечеството, което ще промени всичко на тази планета.

Източник - Pressenza