АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
ОРБАН ПРЕДВИЖДА ТЕЖКИ ПОСЛЕДИЦИ, АКО ЕС ИЗПУСНЕ ОТ КОНТРОЛ МИЛИТАРИЗМА СИ

Sputnik - 29 май 2024

Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви в неделя, че никога не е виждал по-голяма безотговорност от тази, при която Европа се включва в конфликта в Украйна, без да пресметне какво ще й струва това.

„Европа се въвлича във войната до такава степен, че дори няма оценка за мащаба на разходите и средствата, необходими за постигане на военната ѝ цел. Никога през живота си не съм виждал нещо по-безотговорно“, каза Орбан в интервю за канала Patriota в YouTube.

Той добави, че според него НАТО иска да стане страна в конфликта в Украйна и „шансовете алиансът да бъде възпрепятстван да го направи са ограничени“.

Будапеща е против решенията в областта на сигурността й да се вземат „в Брюксел или Германия“, подчерта Орбан.

„Не искаме някой друг да може да взема решения за наборна служба и за изпращане на нашите младежи в наборна възраст където и да било. Трябва да забравим за европейска армия със задължителна военна повинност, това е безумна идея“, категоричен е премиерът.

По-рано през май Манфред Вебер, лидер на Европейската народна партия, най-голямата в Европейския парламент, предложи да се възстанови задължителната военна служба в целия Европейски съюз.

Ако идеята на Вебер бъде осъществена, „на унгарските семейства ще бъде съобщено от Брюксел или Германия, че децата им ще бъдат задължително призовани в европейската армия и ще им бъде казано къде ще отидат“, добави Орбан.

През следващите години настоящите събития могат да се разглеждат като прелюдия към Трета световна война или дори като неин първи епизод, ако не се противодейства на милитаризма на Брюксел, предупреди унгарският министър-председател.

„Може би след 10 години настоящите процеси ще бъдат наречени прелюдия към Трета световна война. Не е изключено, че ако нещата се развият зле и не успеем да овладеем военната психоза, развила се в Брюксел, историята на тези години ще бъде и епизод от първите години на голямата световна война“, заяви Орбан в интервю за канала Patrióta в YouTube.

Въпреки че европейските политици разглеждат ядрените оръжия като възпиращ фактор, непредвидените най-лоши сценарии могат да се реализират, подчерта унгарският премиер.

„Според мен европейските политици смятат ядрената бомба за тактическо средство за възпиране, а не за нещо, което наистина трябва да бъде използвано, но това, което не обмислят в началото на войната, все пак може да се случи в края, като по този начин най-лошите сценарии могат да се реализират“, обясни Орбан.

Преди това полският външен министър Радослав Сикорски заяви в интервю за вестник The Guardian, че Съединените щати са заплашили Москва с „унищожаване“ на руските сили в зоната за специални военни операции, ако Русия използва ядрено оръжие в Украйна.

Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заяви, че Полша трябва да разбере, че американски удар по руските войски би означавал начало на световна война.

Източник - INTEL-DROP