АНАЛИЗИ > СТАТИИ
ЩИТЪТ ЗА ПРОТИВОВЪЗДУШНА ОТБРАНА НА НАТО В ИЗТОЧНА ЕВРОПА Е ПЪЛЕН С ТОЛКОВА ДУПКИ, ЧЕ НА ПРАКТИКА НЕ СЪЩЕСТВУВА

31 май 2024

НАТО изпрати на Киев усъвършенствани средства за противовъздушна и противоракетна отбрана за милиарди долари, като това е част от подкрепата от над 200 милиарда долара, отпусната до момента за марионетната война срещу Русия. Руската армия използва комбинация от ракети, бомби и безпилотни самолети, за да раздроби на прах предоставеното от Запада оборудване.

Европейските съюзници от Западния блок разполагат само с безкрайно малка част от средствата за противовъздушна отбрана, които биха били необходими на източноевропейските му членове, за да не допуснат Русия, ако проксиконфликтът в Украйна се разрасне в пряка конфронтация между Русия и НАТО.

Това е опасението на служители, запознати с вътрешните изчисления на алианса, цитирани от Financial Times. Пред базирания във Великобритания бизнес вестник те са предупредили, че в момента НАТО разполага с „по-малко от 5%“ от капацитета, необходим за защита на т.нар. източен фланг с Русия в случай на „пълномащабно нападение“.

„[Способностите за противовъздушна и противоракетна отбрана са] основна част от плана за защита на Източна Европа от инвазия. А в момента ние не разполагаме с тях“, казва пред изданието анонимен високопоставен дипломат от НАТО.

„[Противовъздушната отбрана] е една от най-големите дупки, които имаме. Не можем да го отречем“, заявява втори дипломат от НАТО.

Единият от дипломатите посочва, че в последните планове на НАТО за отбрана се предвиждат мерки за „значително увеличаване“ на количеството и готовността на системите за противовъздушна и противоракетна отбрана, като потвърди, че изпращането на съществуващото оборудване в Украйна е „намалило“ запасите в самата Европа.

Това зашеметяващо признание повтаря разкритията от взривоопасните свидетелски показания в Сената на САЩ по-рано този месец, че Северна Америка е по същество беззащитна не само срещу руски хиперзвукови ракети, но дори и срещу конвенционална ракетна атака и атака с дронове като тази, която Иран извърши срещу Израел в средата на април в отговор на смъртоносната атака на Тел Авив на 1 април срещу сградата на иранското посолство в Дамаск, Сирия.

„Но това е вашата мисия – вашата мисия е противоракетната отбрана“, каза разочарованият председател на подкомисията по стратегическите сили в Сената Ангъс Кинг на висшите служители на Пентагона, опитвайки се да обясни защо десетките милиарди долари, които Министерството на отбраната получава всяка година, не са се превърнали в работеща система за противовъздушна и противоракетна отбрана. „Ще очаквам с нетърпение някакъв допълнителен отговор, защото в момента не разполагаме с много противоракетна отбрана. Независимо дали става въпрос за хиперзвуковите ракети, за безпилотните самолети, бих искал вие да се върнете назад и наистина да преосмислите каква е вашата мисия. Ако мисията ви е противоракетна отбрана, трябва да преориентираме това, което правите“, каза Кинг.

Признанията, че въздушната и противоракетната отбрана на НАТО от двете страни на Атлантическия океан са крайно недостатъчни, отварят вратата за множество въпроси, не на последно място искреността на твърденията на американски и европейски официални лица, че Русия ще нападне НАТО, ако успее да победи марионетните армии на алианса в Украйна. Човек би си помислил, че ако алиансът сериозно вярваше в „руската заплаха“ за родината, щеше да запази ограничените и намаляващи способности за противовъздушна отбрана, вместо да ги изпрати в Украйна, за да бъдат унищожени в условията на почти пълно руско въздушно превъзходство.

Разкритията също така поставят въпроса защо алиансът продължава да ескалира напрежението с Москва, като заплашва да развърже ръцете на Украйна да нанася удари по цели дълбоко в Русия, използвайки западни ракети с далечен обсег.

Очевидно шаблонното състояние на въздушната отбрана на НАТО също е донякъде изненадващо, когато се има предвид, че през 2023 г. алиансът е похарчил над 1,3 трилиона долара – което се равнява на над 55 процента от глобалните разходи за отбрана – над 13 пъти повече, отколкото Русия за същия период.

Докладът изглежда потвърждава изявленията на официални лица и медии от европейски държави, включително Германия, Италия и Обединеното кралство, направени през последните две години, че те биха имали достатъчно боеприпаси само за  24-48 часа бойни действия, ако техните държави някога бъдат подложени на пряка, пълномащабна атака.

Източник - INTEL-DROP