АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Трудно му е на Запада с този мир

Юрий Борисов - 17 юни 2024

Поиска ли Западът мир на Швейцарската конференция за мир? Ако „да“, как го поиска?

Президентът на Швейцария Виола Амхерд каза „Срещата е първата стъпка към мира.“ Щом е стъпка към мира, значи Западът иска мир. Зеленски потвърди тази визия – и той говори за «стъпка», даже каза «историческа стъпка».

Да, ама министър-председателката на Италия Джорджа Мелони поясни, че  «ако Русия не се съгласи с условията за мирно уреждане на войната в Украйна, тя ще бъде принудена да се предаде.» Значи тук става дума за мир, но това е мир след победа на Украйна, след като Русия  се предаде.

Оттатък Океана същото чуваме и от САЩ. След като Путин направи своите предложения за мир, Пентагонът ги отхвърли и каза: « Путин не е в позиция да диктува мирни условия на Украйна» Изобщо САЩ искат мир, но го разбират по свой си начин. В техните глави «някой на някого трябва да диктува мир». След като е недопустимо Путин да диктува, значи Западът ще диктува. Това разбиране обаче не е стъпка към мира, защото никой не иска да се предава и както правилно забеляза турският външен министър Хакан Фидан  «всяка страна вижда стъпките на другата страна като продължение на военните усилия“.

В заключителния документ на конференцията един от основните моменти е «Всяко използване на ядрена енергия и ядрени съоръжения трябва да бъде безопасно, сигурно и екологично» Да, ама Столтенберг вчера каза, че «членовете на Алианса преговарят за разполагане на повече ядрени оръжия ». Това е в противоречие със Заключителния документ, освен ако НАТО ще разполага още и още ядрени оръжия, за да направи използването на ядрените съоръжения по-безопасно и по-екологично.

За да има мир, Русия иска Украйна да не става член на НАТО. Да, ама Столтенберг каза: «„Всички сме съгласни, че Украйна ще стане член на НАТО». Това изявление на шефа на Алианса крачка към мира ли е или на обратно? Май е на обратно. Само че, на Конференцията Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на г-н Байдън, каза че „тази война трябва в крайна сметка да приключи с преговори“. След като САЩ и Украйна допускат преговори, значи това е крачка към мира. Да обаче Г-7 търси «начини да принудят Русия да компенсира Украйна за военни щети от най-малко 486 милиарда долара». След като тук ще има принуда, диктат и прочие, за какъв точно мир става дума?

В края на краищата, Зеленски, когато говори, че Швейцарската конференция е «историческа крачка» към Мира, той пояснява своята визия, която включва: «оттегляне на Русия от цяла Украйна, плащаща репарации и изправена пред правосъдието за военни престъпления» Остро се изказва президентът на Украйна, безкомпромисно, но в същото време заявява „Идеята е да спрем войната с общи усилия. Днес сме свидетели на първия успех. Нашето послание е следното – нека дадем на дипломация шанс“. Значи Зеленски, тоест Западът, ще дава шанс на дипломацията, а както е известно нейният фундамент е «взаимни компромиси». Няма ли компромиси, няма дипломация!

А бе, всеки да разбира посланията на Швейцарската конференция за мир, както може!

Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…