АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Няма за какво да се притеснявате? Южна Корея алармира

Gilbert Doctorow - 23 юни 2024


Каква е разликата за един ден. Вчерашният брой на „Файненшъл таймс“ информира читателите си за червения килим, който беше постлан за Владимир Путин при различните му спирки в и около севернокорейската столица по време на двудневния му престой там. Те разказаха за руските народни песни, които местните артисти изпълниха в чест на Путин. Споменаха, че са подписани различни междудържавни споразумения, но не казаха почти нищо за съдържанието им.

Днес FT възприе съвсем различен подход към посещението на Путин в статия, озаглавена „Япония и Южна Корея бият тревога за военния пакт между Путин и Ким“. Ето, Сеул е прочел текста на Всеобхватното стратегическо партньорство, издаден от Северна Корея, и е открил, че той съдържа: „обещание да използва „всички средства, с които разполага, незабавно“, за да предостави „военна и друга помощ“ в случай, че една от подписалите страни бъде нападната или се намира в състояние на война“.

По-нататък FT цитира изявлението на южнокорейското външно министерство, в което то изразява съжаление за стратегическото партньорство: “ …сътрудничеството между Русия и Северна Корея „не трябва да подкопава регионалния мир и стабилност“. Сеул предупреждава, „че сътрудничеството им в областта на военните технологии би нарушило резолюциите на Съвета за сигурност на ООН“.

Тези резолюции, между другото, подлежат на подновяване в недалечно бъдеще и Путин заяви от Пхенян, че Русия ще наложи вето на всяко удължаване.

Факт е, че този лай от страна на южнокорейците е осуетен от самата непрозрачност на формулировките както на текстовете, така и на изказванията на Путин след подписването и на срещата с руски журналисти преди заминаването му за Виетнам.

Едно е сигурно: руско-севернокорейското споразумение не е само транзакционно: то е истински съюз, първият и единствен, който Русия има в момента.

Каква военна помощ ще окажат страните на другата страна в случай на обявяване на акт на агресия? Какъв вид военно-техническо сътрудничество имат предвид страните?

Например, ще предостави ли Русия на Северна Корея междуконтинентални балистични ракети, способни да достигнат Съединените щати, както смятат някои американски експерти? Или Русия просто ще разшири ядрения си чадър над Северна Корея, като обещае да унищожи всеки нападател? Ще предостави ли Русия на Северна Корея своите хиперзвукови ракети, които потапят кораби и могат да бъдат много полезни, ако този или някой бъдещ американски президент изпрати оперативна група от самолетоносачи до корейските брегове, за да заплаши Пхенян с незабавно унищожение, както веднъж направи Тръмп?

И в обратна посока, какво може и ще направи Северна Корея, за да помогне, ако Русия обяви, че срещу нея е извършен акт на агресия от страна на НАТО в разгара на конфликта в Украйна? Вчерашното издание на авторитетното руско токшоу „Большая игра“, водено от депутата от Думата и вътрешен човек от Кремъл Вячеслав Никонов, даде интригуваща представа за това какво мислят близките до Путин хора в тази връзка.

От известно време насам руските говорители разсъждават за възможностите за привличане на част от едномилионната армия на Северна Корея в помощ на техните сили в сухопътната война в Украйна. Сега, при условията на новоподписания военен съюз с Пхенян, същите тези руснаци казват, че ако силите на НАТО влязат в Украйна, за да се включат в борбата срещу тях, както настоява Еманюел Макрон, то Русия може да покани 50 000 или повече севернокорейци да им подадат ръка. Нещо повече, те отбелязват, че севернокорейците разполагат с някои много впечатляващи артилерийски оръдия, които могат да вземат със себе си в борбата.

Ако този вид разговори по руската телевизия се игнорират от военния аташе в посолството на САЩ в Москва, бих бил много изненадан.

В заключение споменавам, че шумът, вдигнат от Сеул заради руско-севернокорейския военен съюз, беше тема на 10-минутно интервю, което дадох за иранската телевизия Press TV.

Както бях предупреден от един много внимателен читател, тази връзка е използваема, ако пренебрегнете предупрежденията за евентуално нарушаване на сигурността на компютъра ви и изберете да действате на свой риск. Предупреждението е злонамерено, малко дезинформация от страна на противниците на Иран, нищо повече.

Алтернативна връзка, която работи директно, без тревожни предупреждения, е тук.

Акценти от интервюто:

PressTV: 3:46
Има ли някакво значение времето на сключване на този конкретен пакт? Искам да кажа, че знаем, че партньорството между Южна Корея и САЩ, означава, че през последните няколко месеца се наблюдава ескалация на военните им учения. Има ли това някакво отношение към момента на сключване на този конкретен пакт?

Доктороу: 4:10
Има редица съображения. Руснаците винаги търсят годишнини от един или друг вид, първият път, когато установяват дипломатически отношения с дадена страна, или подобен тип събития, за да определят времето на посещенията си в една или друга страна. Това със сигурност важи и за Виетнам, където се отбелязваше някакво събитие. Но вие споменавате за ученията. Разбира се, това е отговор на тях, това е отговор на слуховете, че Съединените щати ще дадат ядрена подводница на Южна Корея.

Съединените щати се държат много провокативно при управлението на Байдън. Но те бяха още по-провокативни по отношение на Северна Корея при администрацията на г-н Тръмп, когато той изпрати оперативна група от самолетоносачи с ядрени оръжия практически до бреговете на Северна Корея, за да изтъкне, че „Можем да ви унищожим в един момент“. Мисля, че с подписването на това споразумение между Северна Корея и Русия този вид провокации приключиха. С малко техническа помощ, да кажем, от страна на руснаците, севернокорейците ще могат да потопят самолетоносача и цялата оперативна група за 30 минути. Така че този тип корабна дипломация от 19-ти век вече няма да работи в Далечния изток.

PressTV: 5:49
Сега, след този пакт, а и доста време преди него, чухме термина „нов световен ред“ да се използва много често, особено от самите господа Путин и Ким Чен-ун. Колко вероятно е… Първо, какво според вас означава това? В този предполагаем нов световен ред кои са държавите, които ще станат по-значими, ще играят по-значима роля в него? И как САЩ и техният съюзник, Южна Корея, ще реагират на тези… твърдения за нов световен ред?

Доктороу: 6:30
Мисля, че новият световен ред на руснаците е отговор на съществуващия т.нар. основан на правила ред, който, както г-н Путин каза в последните си речи, е просто друг начин за… прикриване или слагане на червило върху прасето на американския империализъм и глобалната хегемония. Новият световен ред ще означава, че ще има по-равностойни участници в управителния съвет на света, независимо дали това е Г-20 или разширен БРИКС, който един ден може дори да включва Съединените щати, каквато и да е институционалната рамка за обединяването на тези велики сили.

И ние лесно можем да определим кои са те. Това е икономическа и военна сила, взети заедно. Те няма да страдат от диктата на една държава, а именно на Съединените щати. Ще има много повече размяна на интереси за постигане на консенсус и вероятно ще има повече регионализация. Новият световен ред – той беше подпомогнат от деконструкцията на американската хегемония в Далечния изток. С това посещение в Северна Корея и Виетнам Русия отново потвърди интереса си и способността си да бъде пълноправен играч в Далечния изток. Така че дните на еднополюсния свят приключиха.

PressTV: 9:03
Сега, съвсем накратко, г-н Доктороу, какво можете да ми кажете за реакциите на този пакт, които се съсредоточиха главно върху неговия военен аспект, но може би пропускаме някои ключови фактори в пакта, като например икономическото сътрудничество?

Доктороу: 9:33
Много правилно насочвате вниманието към невоенната страна. Икономическите възможности за сътрудничество между тези две страни, които имат обща граница, са много големи. Когато се говори за увеличаване на руско-корейския стокообмен 10 пъти, трябва да се има предвид, че става дума за милиони, а не за милиарди долари. Така че има да се извърви дълъг път, но Северна Корея от двадесет години страда от сериозни проблеми с производството на храни и не е в състояние да се изхранва, в същото време Русия е най-големият износител на хранителни продукти в света. Първо това бяха зърнените култури, а сега дори птичето и месото и т.н.

Така че Русия е в отлична позиция да помогне на севернокорейската икономика да изхранва собствения си народ. Това е добро начало. Логистичните дискусии са много важни. Двете страни имат обща граница, но почти нямат пътища, по които да стигнат от едната до другата страна. Има един железопътен мост. Те трябва да строят магистрали, автомобилни мостове. И в този процес на реконструкция и създаване на нова инфраструктура един от елементите ще бъде премахването на остарелия мост, който сега е над реката, която ги разделя, и който е много ниско до водата, твърде ниско, за да могат корабите от трета страна, която също има достъп до този воден път, Китай, да го използват. И когато го възстановят, Китай ще бъде голям бенефициент и ще има достъп до Японско море, което е икономически въпрос, а бих казал и [военен] въпрос за японците.


Д-р Гилбърт Доктороу е независим анализатор по международни въпроси.

Източник - Gilbert Doctorow