АНАЛИЗИ > СТАТИИ
ДЖУЛИАН АСАНЖ НАЙ-НАКРАЯ Е СВОБОДЕН

Джо Лаурия - 25 юни 2024

Издателят на „Уикилийкс“ напусна затвора Белмарш в понеделник сутринта и отпътува от Обединеното кралство за Австралия, съобщиха от „Уикилийкс“.

Джулиан Асанж се е съгласил на споразумение със Съединените щати за признаване на вина. Той напусна Белмарш в понеделник и се отправи към Австралия, съобщиха от Уикилийкс.

„Върховният съд в Лондон го освободи под гаранция и следобед той беше освободен на летище Станстед, където се качи на самолет и отпътува от Обединеното кралство“, заяви Уикилийкс в туитър рано сутринта във вторник лондонско време.

Стела Асанж написа в Туитър: „Джулиан е свободенһттр://!!!! Думите не могат да изразят огромната ни благодарност към ВАС – да, към ВАС, всички които се мобилизирахте години наред, за да осъществите това. БЛАГОДАРЯ ВИ! БЛАГОДАРЯ ВИ!“

Асандж беше освободен в резултат на споразумение за признаване на вина със Съединените щати, съобщи Би Би Си. Британският национален телевизионен оператор заяви:

„Според CBS, американският партньор на „Би Би Си“, Асандж няма да прекара никакво време в американски арест и ще му бъде зачетено времето, прекарано в затвора в Обединеното кралство.

Асанж ще се върне в Австралия, съгласно писмо от Министерството на правосъдието.

Очаква се сделката – според която той ще се признае за виновен по едно обвинение – да бъде финализирана в съда на Северните Мариански острови в сряда, 26 юни.“

Ню Йорк Таймс съобщи, че Асанж се е съгласил с едното обвинение по Закона за шпионажа – „заговор за разпространяване на информация за националната отбрана“ – в замяна на петгодишна присъда, за която САЩ се съгласиха, че вече е била излежана в следствения арест в Белмарш.

Брус Афран, американски конституционен адвокат, заяви пред Consortium News, че споразумението за признаване на вина не създава правен прецедент. Следователно сделката на Асанж няма да застраши журналистите в бъдеще да бъдат преследвани за приемане и публикуване на класифицирана информация от източник поради това, че Асанж се е съгласил с такова обвинение.

Марианските острови са американска територия, където Асанж ще приключи сделката във вторник във федерален съд на САЩ.

„Технически погледнато, той ще дойде в САЩ, [на Марианските острови], но не и в района, където му е повдигнато обвинение“, каза Афран. „И той може да бъде задържан, но ние предполагаме, че САЩ ще действат добросъвестно“.

Айтор Мартинес, адвокат на Асанж, оповести обвиненията, по които Асанж очевидно се е признал за виновен. Той написа: „Джулиан Асандж се съгласи на споразумение с Министерството на правосъдието, така че най-накрая е СВОБОДЕН“. Ето документът, който Мартинес приложи към туита си:

Източник - Consortium News