АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Думите на масовата журналистика като палачи

Юрий Борисов - 26 юни 2024

Днешният анализ на Ню Йорк Таймс по повод на освобождаването на Джулиан Асанж е озаглавен:

„От измамник към жертва: Какво вижда Австралия в Джулиан Асанж“.

Така се случи с мен, че цял живот съм свързан с думите. Подреждането на думите ми е давало хляб, изграждало ми е позиции. Пак благодарение на думите съм се свличал в бездната на гнева и отрицанието. Затова уважавам думите и винаги съм внимавал как изразяват мисълта. Когато нещо не е било за казване, просто съм мълчал.

Днес ме боли да виждам как думите са се превърнали в палачи. Те съсипват репутации, унищожават достойнства.

Какво иска да ни каже заглавието на Ню Йорк Таймс? Асандж не е войн на словото и свободната мисъл, не е разрушител на маските на политическото лицемерие, което носи насилие и смърт. Асанж просто е един мошеник, който по-късно става жертва на съдебната система. Асанж е в групата на измамниците, които получават несъразмерно тежко наказание.

Думите на масовата журналистика са скъсали с мисията да търсят истината и да информират.

Думите на масовата журналистика са се превърнали в извратени педагози, които трябва да осигурят спокойствие на алчността и господстващата арогантност.

Източник - Фейсбук
Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…