АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Европейците са скептично настроени към победата на Украйна във войната, показват социологически проучвания

03 юли 2024

Повечето от анкетираните страни от ЕС също така се противопоставят на увеличаването на разходите за отбрана за Украйна.

Докато мнозинството украинци вярват, че Киев ще победи, европейците са по-скептични, показва ново проучване на Европейския съвет за външна политика (ECFR).
Проучването, публикувано в сряда – дни преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон от 9 до 11 юли – картографира нагласите към конфликта в Украйна и 14 държави от ЕС. Проучването е проведено през май.
То установи, че европейците са склонни да вярват, че Украйна няма да победи Русия на бойното поле, като приблизително една трета до половината от анкетираните смятат, че войната ще приключи с уреждане чрез преговори, а до 31% (Гърция) виждат като най-вероятна руската победа. От анкетираните страни от ЕС само в Естония победата на Украйна е преобладаващо мнение (38%).

Напротив, мнозинството украинци (58%) остават уверени, че техните войски могат да победят и че могат да продължат да разчитат на подкрепата на международните си съюзници. Само 1 процент от украинците вярват, че Русия ще спечели войната, докато 30 процента виждат като най-вероятна развръзка споразумение чрез преговори.

Проучването установи и значителни различия в мненията на страните от ЕС относно начина на подкрепа за отбраната на Украйна и присъединяването на Киев към ЕС и НАТО.
Резултатите разкриват, че лидерите на НАТО „едва ли ще намерят вътрешна подкрепа за разполагането на войски“ сред населението на страните членки (резултатите по страни варират от 4% до 22% в подкрепа).
Що се отнася до разходите за отбрана, данните показват, че повечето страни са против увеличаване на вноските си – изключенията са Полша (където 53% подкрепят увеличаване на разходите за отбрана), Естония (45%), Швеция (41%) и Германия (40%).
Въпреки това повечето европейци все още подкрепят участието във войната по други начини – например чрез предоставяне на техническа помощ и увеличаване на доставките на оръжия и боеприпаси.
Само в България, Гърция и Италия мнозинството от населението – съответно 63%, 54% и 53% – смята, че увеличаването на доставките на боеприпаси и оръжие за Украйна е „лоша идея“.

Европейците са разделени и по отношение на ползите от приемането на Украйна в ЕС. Най-подкрепящите държави са Португалия, Естония, Швеция, Испания и Полша, а най-скептичните са Германия, България, Чехия и Франция.
Сред украинците почти две трети (64%) смятат, че членството в ЕС е също толкова важно, колкото и членството в НАТО, за бъдещето на страната им.
Украйна подаде молба за членство в блока през февруари 2022 г. и получи статут на кандидат за членство в ЕС през юни същата година. Преди около седмица, на 25 юни, ЕС започна официални преговори за присъединяване както с Украйна, така и с Молдова.

Източник - Рolitico