АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Какво не „знаят“  българските политици по тракийския въпрос?

Любомир Шопов - 27 януари 2019

Наскоро в разговор за Кемал Ататюрк  в предаването „ИСТОРИЯ.BG“ на БНТ по един много болен за България проблем – Тракийския въпрос – бяха недопустимо лансирани тези, които не отговарят на историческите факти. И си припомняме, че Кемал Ататюрк е заложил такава  политика на Турция към България, която е способна да направи така,щото „малцинственият“ и „изселническият“въпрос винаги да съществуват и никога да не бъдат разрешени.

Връщаме се една година назад. През март м.г.от Варна (след сериозен български обществен натиск) премиерът Бойко Борисов огласи като голям успех,че директно е разговарял с президента на Турция Реджеп Ердоган по Тракийския въпрос и двамата са се договорили да възложат на работна група (комисия) имуществените претенции на потомците на бежанците от Тракия и Мала Азия от 1913 г.

Бойко Борисов и Реджеп Ердоган добре знаят,че създадената в миналото двустранна работна комисия не се е събирала нито веднъж от 2009 г.На практика,тази работна комисия  съществува,за да създава видимост за някаква дейност,без да предприема каквато и да е било стъпки по изключително важния за България и крайно неудобен за Турция Тракийски въпрос.

Бойко Борисов нееднократно е заявявал,че счита този проблем за частен – т.е. ПОДКРЕПЯ ТУРСКАТА ПОЗИЦИЯ.

Възниква резонният въпрос – защо министър-председателят на България не изпълнява конституционните си задължения да защитава правата и интересите на гражданите на Република България и прехвърля разрешаването на Тракийския въпрос на неработеща двустранна комисия? Не следва ли позицията на България за неговото разрешаване да бъде обсъдена в Народното събрание и Министерския съвет с участието на Съюза на тракийските дружества в България (СТДБ),който от години предлага на държавните институции дискусия и експерти по въпроса? Не трябва ли по този проблем,който пряко засяга престижа на България, да има съгласие на политическите сили и властта,което да отразява историческите факти и интересите на стотици хиляди български граждани – данъкоплатци,потомци на бежанците? Защото не частни лица,а редовна турска войска и турска администрация са извършили геноцид над българското население в Тракия и Мала Азия – престъпление,за което според действащите международни норми няма давност и прошка.

Като дипломат и бивш началник на отдел „Балкански страни“ на МВнР на НРБ (1985-1988 г.) препоръчвам на стипендиантите на турските специални служби или заблудените,изживяващи се като български историци и участващи в TV предавания да се запознаят с богатата библиотека на СТДБ на ул.“Стефан Караджа“ 7,където има и книжарница с подходяща литература.А организаторите на форуми от този род да канят тракийци-родолюбци,които ще гарантират историческата хигиена на предаванията…

  Любомир Шопов е дипломат от кариерата. Посланик. Кадрови служител на българското външно-политическо разузнаване. Автор е на книгите „Отдел „Трети“ (2012 г.), „Геноцид“ (2014 г.) и „Турският въпрос и държавната сигурност“ (2016 г.) Член е на Асоциацията на разузнавачите от запаса и на Национална асоциация „Сигурност“.