ОТ ЧУЖДИТЕ МЕДИИ
Газ, въглища, локомотиви. Появиха се нови доказателства за престъпленията на Петро Порошенко

27 март 2019

Как украинският президент забогатява,
докато плаши украинците с руската заплаха

Петро Порошенко

Увод

Действащият президент на Украйна и кандидат за държавен глава на предстоящите на 31 март 2019 г. избори Петро Порошенко много обича да разказва пред украинците и пред света, че страната му е в състояние на война с Русия. Война обаче така и не е обявена, а междувременно видният политик върти активен бизнес със същата тази Русия чрез своите украински и дори руски активи. Нова порция документи хвърля светлина върху дейността на талантливия бизнесмен и президент на Украйна.

На 7 март украинският депутат Виталий Куприй внесе в местната прокуратура няколко сигнала за престъпна дейност от страна на украинския президент. Куприй, който е не само народен представител във Върховната рада, но и известен ТВ водещ, обвинява Порошенко в три престъпления.

В енергетиката царува законът на мафията

На 10 юни 2018 г. в ефира на ТВ канала ZIK бе излъчен епизод от авторското предаване на Виталий Куприй „Обществена прокуратура„.

Концепцията на шоуто е „да разкрива корупционни схеми в Украйна, да прекратява нарушения на закона и да изобличава случаи на дезинформация и лъжи, изнасяни в публичното пространство“, както споделя самият Куприй. Гост в студиото на водещия в конкретния епизод бе Юрий Деревянко – друг депутат от Върховната рада, а в момента и кандидат за президент на Украйна. Той разкри, че към днешна дата украинците губят 17 млрд. куб. м природен газ, от които 16 млрд. куб. м са собствен добив.

Според Деревянко стойността на газа, който Украйна добива, е около 3000-3500 гривни (98-114 евро) за 1000 куб. м, докато украинските потребители плащат по 6900 гривни (226 евро) за 1000 куб. м, което е „злоупотреба с власт от страна на правителството и Националната комисия за енергийно регулиране“.

В този контекст бе обявена и заплатата на председателят на „Нефтегаз Украины“ Андрей Коболев, който за един месец заработва астрономическите 1 млн. гривни (32 760 евро) плюс 200% премии.

Деревянко заяви, че газовият пазар в Украйна се контролира от президента на страната Петро Порошенко, който е непосредствено замесен в незаконни сделки в енергийния сектор.

Именно това, според него, е нарушение на конституцията на Украйна, тъй като земните недра са собственост на украинския народ, а цената на природния газ трябва да е пазарна, а не административно определена по завишени тарифи.

С друг гост в предаването „Обществена прокуратура“ – представителят на „Укрнафта“ адвокат Евгений Кисельов, водещият обсъди и факти, свързани с незаконното присвояване на газови находища от страна на украинския президент Петро Порошенко.

Според Кисельов, за да получи специално разрешение да ползва газ, от 2004 г. „Укрнафта“ разработва газово находище в Полтавска област. Към 2016 г. официално там е имало запаси от полезни изкопаеми в размер на 1,600 млрд. куб. м газ и 96 000 куб. м газов кондензат.

Кисельов обаче твърди, че Държавната геоложка служба на Украйна е предоставила на компанията „Аркона газ енергия“ специално разрешение да разработва въпросното находище без конкурс и неоснователно е намалила запасите от полезни изкопаеми там до 320 млн. куб. м газ и 17 000 куб. м газов кондензат.

Неоснователно намалявайки запасите с цел незаконно обогатяване, „Аркона газ енергия“ е платила за специалното разрешение само 3,850 млн. гривни (126 000 евро), което е далеч под реалната цена от 90 млн. гривни (2,9 млн. евро).

Крупни далавери с доставките на въглища от САЩ

Със следващия гост в предаването – координаторът на енергийните програми в украинската обществена мрежа „Опора“ Татяна Бойко, водещият обсъжда покупката на въглища от САЩ.

Бойко съобщи, че държавните мини работят на загуба. През 2017 г. от САЩ са внесени 449 500 тона въглища. По-специално: ЗАО „Центренерго“ е закупило 79 000 тона въглища марка „Г“, а ООО „Дтектрейдинг“ – 64 000 тона марка „Г“.

Според Бойко ООО „Дтектрейдинг“ е закупило въглищата на цена, която е с 15% по-висока от цената по програмата „Ротердам+„, по която Украйна купува въглища от Америка и Южна Африка на международните борси в Холандия. Т.е. – за един и същи вид въглища компанията е платила с 15% повече. Фактически реалната стойност на въглищата е завишена с 18 долара на тон. Става въпрос за десетки и стотици хиляди тонове „надплатени“ въглища.

И това не е всичко – Бойко отбеляза също, че въглищата, закупени от ООО „Дтектрейдинг“, са с високо съдържание на сяра, което е над допустимите норми.

Афера с покупката на дизелови локомотиви от САЩ

Накрая, с друг гост на предаването – адвокат Юрий Татков, бяха обсъдени въпроси около сделката на ЗАО „Украинская железная дорога“ за покупка на локомотиви от САЩ.

Татков съобщи, че жп компанията е похарчила 1 млрд. долара за закупуването на 225  локомотивa ТЕЗЗА от General Electric и за модернизацията на 75 локомотива. Това прави по около 4,5-5 млн. долара за локомотив.

General Electric обаче е продало същите локомотиви на кахастанските и индийските жп компании на два пъти по-ниска цена – по 2,2-2,5 млн. долара за брой.

По информация на Татков съгласно последния договор между General Electric и Индия американският производител трябва да достави на азиатската страна 700 локомотива с мощност 4500 и 6000 к.с. на средна цена 3,7 млн. долара.

Юрий Татков отбеляза, че част от тези локомотиви са по-мощни от ТЕЗЗА, предназначени за Украйна, които са с мощност 4560 к.с., но въпреки това цената за Индия е значително по-ниска, отколкото тази за Украйна.

Заключение

Така приведената от Куприй информация съдържа елементи на следните углавни престъпления:

  1. От страна на длъжностните лица от ООО „Дтектрейдинг“ – углавни правонарушения, предвидени в чл. 212 от НК на Украйна (укриване на данъци).
  2. От страна на президента на Украйна Петро Порошенко – углавни правонарушения, предвидени в чл. 364 от НК на Украйна (злоупотреба с власт или служебно положение), чл. 191 от НК на Украйна (присвояване, разхищение на имущество или неговото завладяване чрез злоупотреба със служебно положение).
  3. От страна на длъжностните лица в ЗАО „Украинская желзная дорога“ – углавни правонарушения, предвидени в чл. 212 от НК на Украйна (укриване на данъци), чл. 191 от НК на Украйна (присвояване, разхищение на имущество или неговото завладяване чрез злоупотреба със служебно положение).

Този месец Главната прокуратура на Украйна трябва да започне разследване по всички обвинения, отправени от Куприй срещу споменатите структури и Порошенко, но възможно ли е изобщо обективно разследване, без да бъде сменена властта в страната? След като Порошенко, с диктаторския си маниер и методи, вече контролира (самостоятелно или чрез структурите под негово влияние) голяма част от властта и големия бизнес в страната.

Превод: Кристина Иванова

 

Източник - https://www.in4s.net