АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Уроците трябва добре да се учат

Зорница Илиева - 04 септември 2023

Явно нашите управници ще вдигнат бял флаг относно идеята да сменят датата на националния празник. Обществото ни показа нещо като в онази чалга-песен –„виж как се прави…”. Вой до небесата, не си даваме празника. Защото всичко след него се дължи на него. Само случайниците по върховете на властта не разбират за какво иде реч.

Трябваше им нещо за привличане на повече жълтопаветници като електорат, но и те се поскриха. Толкова много станаха гафовете на управниците, че срам очи вади. Няма да е само тази крачка назад, ама май няма да им стигне времето за повече, защото много се изсилиха. Много си повярваха. Или решиха, че са недосегаеми като зад тях имало, една Галя.

Хубавица била, казват. От сой. Той и Ердоган реши да го играе остро на Путин, ама сега ръкостиска руския президент в Сочи и настоява за кредит при „старите условия”. Ще трябва да докладва на Г-20, че е единствен. Да, ама нещо Путин се изнервил и той иска това-онова. Ще си се разберат. Изводът е като в поговорката – палетата да не ходят пред майка си. Бедата ще ги настигне. Анкара и Москва може и да се разберат, защото и двете се нуждаят една от друга. Нищо, че Ердоган залита прозападно напоследък и дори уреди чрез старите си приятели, поданиците на Краля, един кримски татарин да е начело на министерството на отбраната в Киев. Кадърен бил човекът. Добре е служил. Но Москва отдавна не вярва на сълзи.

Ще има танту за кукуригу. Зърнена сделка може и да има, но може да минава и през Каспийско море. Щом от север на юг през Иран руснаците стигнали с контейнери до Персийския залив, що пък да не може и нов маршрут за руската зърнена реколта?

Когато се настъпва някой по мазола, трябва да се мисли за последиците. Сега ясно ли е защо и онзи паметник ще си остане, макар и заграден? А за украинския министър в правителството никак не е сигурно как ще се получи. И той добре служи. Ще изгърми съветникът, беспорно. Тези дали ще си научат урока?