ЛИТЕРАТУРА
Стари притчи. Република или монархия

Иван Габеров - 01 април 2018

02 април 2005 г.

Макар и в началото на април, тази сутрин беше доста студена. Переса не можа да напълни чайника с вода, защото външната му чешма бе замръзнала, а вътрешна той нямаше. От няколко дни у тях квартируваше бригада турци, които строяха една от къ­щите в Имението на неговия съсед Габеров. Переса отиде у съсе­да си, тъй като трябваше да им направи чай. Там майстор Васко, който беше дошъл на работа точно в 7 часа и 10 минути сутринта, оп­ъ­ваше увисналите от влагата канапи на една от строящите се ка­мен­ни къщи. Като напълни чайника на Переса, двамата отидоха да ударят по една топла напитка. В над 200 годишната къща рано сутринта Переса беше запалил открития оджак затова водата бър­зо завря.

Вчера майстор Васко от Балван беше копал гроб, защото от време на време преживяваше и с такъв труд, и колкото и корава душа да носеше, беше настроен философски. Щом зърна до од­жака разкъсаната книга със спомени на царица Йоана, от която сутринта неговият домакин беше взел няколко листа за да запали огъня, Васката подхвана присъщата на всеки българин истори­чес­ка тема. Той дори не се възмути от факта, че със спомените на царското семейство неговият приятел върши обичайни дома­ки­нс­ки практики, защото откакто лъсна далаверата с автомагист­рала „Тракия“, и Переса, и Васката, че и Батето дори, намразиха всичко свързано с въпросната фамилия. Все пак преди да отиде на работа при Габеров, Васко счете за нужно да отбележи, че навремето, ехей някога си, даже преди римляните, ние сме имали царе и в Персия, и в Китай, и във Велика Тартария, а като им станало кеф решили и дошли чак до тукашна България.

Переса, по душа и сърце почитател на римските монетки от републиканския период, наскоро беше осъзнал, че си е баш републиканец, и точно на тази почва предизвика спор кое е пър­вичното – републиката или монархията. Тъй като чаят свърши оти­доха и двамата при Габеров, да разреши както само той мо­же, тяхната дилема.

Издателят, който тъкмо палеше сутрешното кандило пред олтара в параклиса на Свети Дякон Васил Левски, издигнат нас­ред Имението, озадачено ги попита за темата на спора. Васко настоя на своето:

– Шефе, нали монархията е още опреди републиката?

Переса го контрира:

– То туй е като за кокошката и яйцето – кое е първичното?

– Първичното господа е държавата на Твореца, Синархията – отговори Габеров, – а в нашия случай е Републиката, защото Си­ме­он отвся­къде може да долети и да се пробва да й види смет­­ката.

 

Иван Минчев ГАБЕРОВ е доктор на общественокомуникационните и информационните науки с дисертационен труд „Психологическата парадоксалност на историята в богомилски кон­т­екст“; доктор по психология с дисертационен труд „Отвъд християнската представа за саможе­ртвата“; магистър по история.Член на СБП. Роден на 10 март 1964 г. в гр. Сопот. През 1983 г. завършва ТМТ…

Вашият коментар