АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Цялата истина за престъпленията на Украйна в Донбас“ (+18)

Вихра Павлова - 27 февруари 2022

Част Първа

Този документ е предназначен за тези, които все още имат въпроси защо Русия провежда операция, срещу кого и срещу какво. Когато изучавате материалите за престъпленията, извършени от укрофашистите, спомнете си материалите от Нюрнбергския процес и сравнете.

Тези престъпления  се извършват и в момента из цяла Украйна. Тежко въоръжение се разполага в градовете, украински  военни и доброволчески батальони извършват убийства и грабежи, стрелят по собствените си граждани, обявяват ги за диверсанти, взривяват мостове и разрушават собствената си инфраструктура.

1. Причина за действие на Русия № 1: държавен нацизъм, преследвания и убийства на рускоговорящи

1.1. Украинската армия обстрелва градовете на ДНР и ЛНР от 8 години, загиват цивилни

обстрел на старчески дом в Луганск на 28.07.2014 г., безпомощни стари хора загинаха

Минометен обстрел на плажа в Авдиевка 20.07.2014г

– 31.07.2014 г. в резултат на обстрела на Луганск е убит православен свещеник

обстрел в Луганск 13.08.2014 г

обстрел в Донецк 26.08.2014г

обстрел в Донецк 01.10.2014г

обстрел в Мариупол 24.01.2015г

1.2. През 2014-2021 г. украинските военни убиха над 150 деца в ДНР и ЛНР, раниха още повече

– 27.07.2014 г. централните улици на град Горловка бяха обстреляни от въоръжени формирования на Украйна с реактивни снаряди Град. Загинаха 20 цивилни, включително четири деца. Този ден се превърна в траурна дата и влезе в историята на града като

Кървава неделя”.

При обстрела на Горловка загина 23-годишната Кристина Жук заедно с 10-месечната си дъщеря Кира, която държеше на ръце. След смъртта си стана известна като Горловската Мадона.

Ужасната трагедия на Донбас: убитите и осакатени деца на ЛДНР (СНИМКА 21+)

Мемориал на децата, загинали в Донбас

 – През септември 2014 г. в Мариупол Националната гвардия застреля двама тийнейджъри, защото ги обърка с „артилеристи”.

1.3. Рускоговорящи хора бяха умишлено изгорени в „Дома на профсъюзите“ (Одеса 05/02/2014). Разследване на зверството не се провежда.

05.02.2014 г. в Одеса, по време на масови митинги срещу новата власт, радикали от забранената в Руската федерация екстремистка организация „Десен сектор“ и т.нар. самоотбрана на Майдан изгориха палатков лагер на Куликово поле, опожариха Дома на профсъюзите, десетки загинаха.

1.4. Украински военни, доброволчески отряди измъчват, отвличат и изнасилват на територията на ДНР и ЛНР

1.5. В Украйна пребиват за руски език:

– улични музиканти в Лвов, пеещи песни на руски

– в Киев и Запорожие –  жени, защото говорят на руски

– в село Буймер близо до Суми мигрант с увреждания от Донбас, защото говори на руски (юли 2018 г.)

– в град Камянске (бивш Днепродзержинск), Днепропетровска област, таксиметров шофьор е бит и прострелян в крака, защото говори на руски (май 2017 г.)………

1.6. Уволнен заради руски език, отказана работа:

Олег Скрипка, вокалистът на групата „Вопли Видоплясова”, в интервю през април 2017 г. заявява, че набира само „Служители, говорещи украински”. По думите му, ако хората не говорят украински, „те имат пълното право да търсят работа в други региони“.

Според същият, „Хората, които не могат да научат украински език, имат нисък коефициент на интелигентност, така че са диагностицирани с „моронизъм“. „Трябва да ги разделим, защото са обществено опасни, трябва да им създадем гето. И ние ще им помагаме, както помагаме на хората с проблеми, на доброволни начала ще им пеем „Владимирски централ”.

1.7. Украинските власти узаконяват преследването

На 16 юли 2019 г. в Украйна влезе в сила законът „За осигуряване на функционирането на украинския език като държавен език“, според който обслужването в сектора на услугите трябва да премине изключително на украински език

През 2020 г. бяха ликвидирани рускоезичните училища (през март 2020 г. Владимир Зеленски подписа закона „За пълното общо средно образование“, който ликвидира рускоезичните училища в страната от септември 2020 г.). ,

24.05.2017 г. Член на Върховната Рада на Украйна от Радикалната партия Игор Мосийчук в дискусия относно езиковата политика по телевизионния канал ZIK предложи да се съсредоточи върху действията на нацистка Германия.

24.04.2018 г. Секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Александър Турчинов публикува есе на своя уебсайт за това как класиците на руската литература помагат да се „разкрие същността на руската душа“, че руснаците се нуждаят от тоталитарна форма на държавност, а войната се превърнала за руснаците във форма на самореализация.

14.06.2020 г. Министерството на културата на Украйна постави на позията нов езиков омбудсман одиозния лвовски активист Святослав Литински, наричащ руснаците „свинекучета”.

23.06.2018 Ирина Фарион призова за „ритник в челюстта за руска реч“.

Същата на 05.08.2020 г. каза, че рускоговорящите граждани на Украйна остават „отвъд историческата парадигма на страната“. „Историческата им родина е Московия, много искам да им е удобно там. Опакован багаж – и да се махат!” Те „стреляли с езика си”.

А на 30.10.2021 г. Ирина Фарион заяви, че писателят Николай Гогол „полудял“ и е починал заради руския език.

01.07.2021 Върховната Рада прие закона „За коренното население на Украйна“, руснаците не бяха включени в коренното население.

1.8. Украинските власти смятат жителите на ДНР и ЛНР за „измет“

През април 2019 г. министърът на социалната политика на Украйна Андрий Рева в интервю за Би Би Си описа жителите на ЛНР и ДНР по следния начин: „…Изобщо не ги съжалявам. Съжалявам за онези войници и офицери със семействата им, които бяха убити там за тази измет.”

През 2014 г. бъдещият президент на Украйна Зеленски разговаря с украинските военни, които провеждаха наказателна операция в Донбас. Зеленски каза от сцената: „Момчета, кланям се ниско пред вас, че ни защитавате от всякакъв вид измет!.”

1.9. В Украйна официално съществуват фашистки организации

В Украйна бяха създадени значителен брой нацистки организации.

„Тризубът Степан Бандера“

През ноември-декември 2013 г. „Тризуб“ послужи като гръбнака на сдружението на десните радикални организации „Десен сектор“, образувано по време на Евромайдана.

Организация на украинските националисти (ОУН)

Наследница на украинската националистическа политическа организация, действаща от 1920-те до 1950-те години. Екстремистите на организацията участваха активно в боевете на страната на чеченските банди по време на конфликтите в Чечения.

„Украинска въстаническа армия“ (УПА)

Бойната част на Организацията на украинските националисти (ОУН), създадена от съратници на Степан Бандера на специална конференция през октомври 1942 г. Представители на организацията участваха активно в боевете на страната на чеченските банди по време на конфликтите в Чечения.

Десен сектор

Обединение на активисти на националистически ултрадесни организации, създадена по време на Майдана в Киев (декември 2013 г. – февруари 2014 г.). Той придоби първата си известност с участието си на 1 декември 2013 г. в сблъсъци с вътрешни войски и специални части на Министерството на вътрешните работи на Украйна, охраняващи сградата на Президентската администрация, както и при превземането на няколко административни сгради.

Доклад на ООН (2016) за извънсъдебни, съкратени и произволни екзекуции определя Десния сектор като „насилствени милиции, които действат като самостоятелна сила благодарение на попечителството на високо ниво на официални лица и с почти пълна безнаказаност“.

Следва продължение

Вихра Павлова е асистент, д-р по философия в Института за изследване на обществата и знанието (ИИОЗ) на БАН. Занимава се с геополитика и геополитическо прогнозиране.