АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Стъпят ли върху идеала за свобода с отменяне на Трети март, скоро ще стъпят и върху езика, и върху писмеността!

Кремена Станилова - 25 юли 2023

Тази сутрин гледах дебата по БТВ между проф. Баева и доц. Лозанов по повод смяната на националния ни празник. Целият разговор беше илюстрация на това „Аз знам какво казвам, но не знам дали разбираш това, което казвам.“ А за да говорят двама души, е нужно да говорят не само на един език, но и да влагат еднакъв смисъл в думите, които ползват.

Професор Баева няколко пъти употреби думите „народен и национален“, но бозата в главата на медийния експерт му попречи да разбере онова, което му се казва на чист български език. Затова упорито защитаваше „празника на езика“.

От кога 24 май е „празник на езика“, както го определи Лозанов? И до кога хора, които не разбират езика както медиен експерт Лозанов, хълцащи на този език като бившия ни председател на парламента, куролиращи на същия този език като бившия ни премиер, ще изнасилват празника на писмеността ни и други святи за нас, българите, неща за оправдаване на тяхното празно човешко и политическо съществуване чрез някакви алабала гимнастики!

Проф. Баева каза, че 24 май е безспорен НАРОДЕН празник. А според Лозанов националният празник трябва да обединява. И тук ще се съглася с него. Но само до тук. Въпросът е какъв национален идеал, който ни обединява, изразява 24 май и какъв 3 март, за да бъдат или да не бъдат национални празници?

През Възраждането сме имали ясно формулирани два национални идеала – за независима църква и свободна българска държава. И Трети март изразява точно въплътения национален идеал за свободна българска държава. И така, стигаме до същественото.

Свободна държава ли е България днес, щом в един запис говорят за посолствоТо, което ни реди приоритетите?

Ето защо не им отърва 3 март. Защото активно работят против възрожденския ни национален идеал за свободна държава. Премахвайки 3 март като национален празник, си изтриват обувките по този идеал. А за да има национален идеал и празникът да изразява осъществен този идеал, е нужно идеалът да е ясно формулиран и да се подкрепя от по-голямата част от обществото.

Видяхме в студиото, че 70% от питаните не приемат смяната на празника.

Разбираемо е, защото свободата е висша ценност и тя може да бъде обединяващ идеал.

Защото стъпят ли върху идеала за свобода с отменяне на празника, скоро ще стъпят и върху езика, и върху писмеността!

Примери имаме ясни в 21 век как хора са преследвани заради езика, който говорят. Какъв национален идеал, ясно формулиран и масово припознат, изразява 24 май като народен до сега празник, за да бъде национален празник? Имайки предвид бозата в главите на илитератите от управляващата коалиция, дълбоко се съмнявам да могат и да искат да го формулират. Не защото са илитерати, а защото поддържат идеята за евроатлантически ценности, които в основата си са антинационални.

Източник - Фейсбук