АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Евроатлантическата глутница налага идеологията в… технологията

Милен Милушев - 30 май 2024

Мръснишки лъжливи са оправданията на премиера Главчев и шефа на АЕЦ Козлодуй Валентин Николов, че внедряването на американско гориво в руската ни ядрена централа е диверсификация. Не е е диверсификация. Защото ще се прекрати договора с Русия за внос на руско ядрено гориво. Диверсификация щеше да има, ако се внасяше гориво и от Русия, и от САЩ, и от Франция, и от където и да е другаде. Това е избор. Игра с цени и възможности. Алтернативи.

Сега се сменя една зависимост с друга. При това новата зависимост от САЩ носи тежки негативи. Горивото на „Уестингхаус“ е чуждо тяло за съветската ни ядрена централа. Много експерти твърдят, че е вероятно това ново гориво да не взаимодейства добре със системите от друго поколение и с други параметри за сигурност. Бъдещето ще покаже. Но е факт, че се сменя една зависимост с друга, по-рискова.

Още повече, че в момента Русия побеждава Запада във войната на САЩ и колонии срещу Руската федерация на територията на Украйна. До година-две се очаква Русия да победи окончателно. И тогава ще бъдем принудени да търсим по-изгодното и по-надеждното руско ядрено гориво. Американското винаги ще е по-скъпо и по-ненадеждно за АЕЦ Козлодуй. Просто различни технологии с различни конфигурации на функционалност и експлоатация.

Евроатлантическата глутница налага идеологията в… технологията.Неправилно е. Опасно е. Може би е и престъпно. Идеологията – русофобията, изродена до насочване срещу неодушевени предмети, е подходяща за кръчмите. Но е вредна за механиката на технологиите. Там важат законите на физиката и на химията…

Дори горивото на „Уестингхаус“ да излезе съвместимо с АЕЦ Козлодуй, то не носи диверсификация. Носи по-тежка зависимост, защото държавата България се оказва с още едни окови на зависимост. На несвобода. На колониализъм. Имаме зависимост от САЩ във военната сфера. Имаме зависимост от САЩ във финансово-икономическата сфера. Имаме зависимост от САЩ в идеологическата сфера.

Имаме зависимост от САЩ в културната сфера. Имаме зависимост от САЩ в политическата сфера… Къде ли не имаме робска зависимост от САЩ. Сега и в ядрената енергетика. Още една окова. Светлината ни става зависима от джендър империята?! На какво се радват евроатлантиците? На мрака на робията си…

Източник - Фейсбук