АКЦЕНТ

21 юни 2024

22 юни 1941г. Вермахтът напада Съветския съюз

„В един не много добър ден в щаб-квартирата на Хитлер „чопът бе хвърлен“, машината за заповеди се завъртя и ни спуснаха деня „Х“ на началото на настъплението. Това беше 22 юни 1941 г.! В пет часа сутринта махалото на войната трябваше отново да се задвижи и този път да насочи своя огнен валяк на Изток. В неговото навечерие в корпуса прочетоха заповедта за настъплението и командващият го генерал излезе пред командния състав на двете влизащи в него дивизии с реч, проникната от оптимизъм и увереност в бързия разгром на противника.
– След няколко седмици в Москва ще се състои парад на победата – заяви той с тържествуващ вид.
Интересно дали тази увереност излизаше от чисто сърце поне тогава?
Това изявление бързо се разнесе сред войските и в първите седмици ги въодушевяваше да се вдигат в атака. Сега, когато се пишат тези редове за военния поход срещу Русия, аз добре разбирам, че тези думи не бяха нищо повече от раздута фраза. Това осъзнаха и милионите немски войници, които трябваше на гърба си да изпитат колко далече от истината бяха подобни изявления.
Необятните руски простори се измерват не само в километри. Там се разтварят дори границите, в които мисли и чувства обикновеният човек. За да разбере истинската „руска душа“, човек трябва да поживее в тази страна в течение на много години. За нас, западноевропейците, тази душа и необятните простори на Русия ни изглеждаха като непостижима загадка, изпълнена с тайнствен и безкраен мрак.“ (Ото Скорцени, из „Секретная команда. Воспоминания руководителя спецподразделения немецкой разведки“, Москва, Центрполиграф, 2021 г.). Превод Велиана Христова